X
 
 

Спецкурсове в Смолянско за ловци преди ловния сезон заради свинската чума

818 0
photo of Спецкурсове в Смолянско за ловци преди ловния сезон заради свинската чума
Снимка: Областна администрация - Смолян
Обучение за спазване на мерките за биосигурност е проведено в Смолянско преди откриването на сезона за групов лов на дива свиня. Специализираният курс е във връзка с болестта "африканска чума по свинете" и в него са участвали 70 ловни дружинки, 114 ловци, 11 служители на РДГ и 18 от ДГС, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански.

По думите му наложените ограничения за ловуване в инфектираните с Африканска чума по свинете зони си остават валидни.

“От 01 октомври, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, е разрешено груповото ловуване на дива свиня, което се отнася за зоните, в които няма наложено ограничение. Груповият лов може да се извършва през съботите, неделите и в дните, обявени за официални празници, което означава, че груповият лов за дива свиня се открива от събота, 05 октомври, за зоните, които са извън инфектираните“, уточни Фурлански по време на заседание на областната епизоотична комисия в Смолян.

С един по-малко са кандидатите за кмет на Смолян от 2015-та

Седем – с един по-малко от изборите през 2015-та година, са кандидатите за кмет на Смолян, сочат данните на местната ОИК след кра...

Областният управител Недялко Славов информира кога изтичат сроковете за забрана на достъпа до терените с констатирани огнища от Африканска чума  по свинете.

За село Змеица забраната свършва на 12 октомври, за ДГС „Извора“ – на 14 октомври, за село Забърдо – на 16 октомври, за Михалково – на 4 ноември, за Павелско – на 5 ноември.   

Според зам.-директора на ЮЦДП инж. Ивайло Исаев за добив на дърва за огрев най-проблемните села са останали Борино и Чала, за които се очаква забраната да отпадне на 12-ти октомври. Тогава чак ще се разреши на местното население на влезе в гората, за да добие дърва за зимата.

В Борино има и друг проблем, че се оказва единствената община в Смолянска област, която няма утвърден терен за загробване на заразени диви свине. Причината за това е, че всички горски и общински терени са върху карстови извори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители