X
 
 

Срещу неосигурени 1,5 млн. лв. търсят спешно фирма за пътя до Триград

1704
Срещу неосигурени 1,5 млн. лв. търсят спешно фирма за пътя до Триград
Снимка: Анита Чолакова

Община Девин стартира процедура по възлагане на спешен ремонт на пътя между Тешел и Триград. Прогнозната стойност на обекта е 1,5 млн. лв. с ДДС, като поръчката е със съкратени срокове заради нуждата от бързо възстановяване на затворения път след бедственото положение, обявено на 12-ти декември миналата година.

Оферти ще се приемат до 24-ти януари, а ще се отварят ден по-късно  - на 25-ти.

Възлагането е планирано да стане на инженеринг. Тоест, за проектиране, неотложни ремонтно-възстановителни работи и авторски надзор.

Обектът е разделен на три обособени позиции – това са двата поразени най-сериозно участъка от пътя, както и укрепване до тунела при пещера „Дяволско гърло“.

Първият участък, който към настоящия момент е засипан, е с пределна стойност 605 511 лв. Той е с дължина 120 метра.

„От извършения оглед на място е констатирано, че се е срутила съществуващата зидана каменна стена, като е пропаднала и част от пътното платно. Поради спецификата на терена, пътят е прокаран през скалите, което ограничава габарита му и преминаването на превозни средства е невъзможно. В разрушения участък откоса над пътното платно е силно напукан, което е допълнителна предпоставка за падане на скална маса и ерозирали скални късове, представляваща непосредствена опасност за преминаващите хора. Компрометирания участък е с пропадане с височина около 4.00 метра под нивото на съществуващата асфалтова настилка и дължина от около 30.00 метра. Ограничителната система е паднала в реката и не може да изпълнява предназначението си“, се сочи в обявлението.

Вторият участък, чийто асфалт буквално виси във въздуха, е изчислен на 874 280 лв.

Разделен е на два подобекта. Първият – за изграждане на анкерирана подпорна стоманобетонова стена с дължина 30 метра и бетонов банкет с дължина 10 метра. Другият подобект е стабилизиране на откоси с висикоякостни мрежи и IBO анкери.

„От извършения оглед на място е констатирано, че се е срутила съществуващата зидана каменна стена, като е пропаднала и част от пътното платно. Поради спецификата на терена, пътят е прокаран през скалите, което ограничава габарита му и преминаването на превозни средства е невъзможно. В разрушения участък откоса над пътното платно е силно напукан, което е допълнителна предпоставка за падане на скална маса и ерозирали скални късове, представляваща непосредствена опасност за преминаващите хора. Компрометирания участък е с пропадане с височина около 4.00 метра под нивото на съществуващата асфалтова настилка и дължина от около 30.00 метра. Ограничителната система е паднала в реката и не може да изпълнява предназначението си“, се сочи в документацията.

Срокът, в който трябва да се изпълнят дейностите, е 75 календарни дни. Двата участъка обаче се възлагат под условие, че липсва осигурено финансиране. В тази връзка се предвижда клауза за отложено изпълнение на договора.

Третият участък – до пещерата, е с прогнозна стойност 25 479 лв.

Намира се на около 65 метра преди тунела при „Дяволското гърло“ в посока Триград. Обект на интервенция ще е отсечка с приблизителна дължина 17 метра, вляво от която е изграден борд от каменна зидария. Той следва да предпазва движещите се автомобили от пропадане в ждрелото.

С течение на годините, в резултат на интензивността на движение на МПС, както и проливни дъждове, снеговалежи и снеготопене, към настоящия момент каменният борд е силно компрометиран. Има пукнатини и отвори, които се разширяват и увеличават с времето. Ерозирал е и е загубил своите якостни характеристики, за да изпълнява предназначението си. Това негово експлоатационно състояние води след себе си реална опасност от пропадания, които са причина за нарушаване на нормалната проводимост. Освен това, под каменната подпорна стена, върху която лежи част от борда, съществува висок, почти вертикален откос, който е част от Триградското ждрело. Ежедневно през това място минават множество МПС на местни жители и туристи, които са застрашени от инциденти, свързани с удар в каменния борд, неговото разрушаване и падане от пътя в ждрелото.

Още от СМОЛЯН:

"Оркестър Титаник" на РДТ в Смолян с три награди от националния фестивал на малките театрални форми

От 25 май до 4 юни затварят пътя Тешел - Триград

Внезапно почина председателят на Общинския съвет в Смолян

Протест спря междуградските автобуси в Смолян 

Заменят асфалта с павета по улиците в стария Златоград

Екип за привличане на инвеститори създават в Смолян

Болницата в Девин изглежда спасена благодарение на медицинска сестра, работеща в Германия

Благотворително парти събира помощи за болницата в Девин

За Деня на Европа: В Смолян представиха изложба на значими проекти с европейско финансиране

Хиляди дойдоха за празника на златоградското чеверме (СНИМКИ)

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com