Сто дни мандат отчетоха областният на Смолян и депутат на ДБ

2111
Сто дни мандат отчетоха областният на Смолян и депутат на ДБ
Снимка: Анита Чолакова

Сто дни от мандата на правителството отчетоха днес областният управител на Смолян Емил Хумчев и народният представител от „Демократична България“ Зарко Маринов пред медиите.

Хумчев разказа за предизвикателството Ковид-пандемия, която до голяма степен е  вече овладяна. Другата криза от началото на мандата е с наводнението през декември месец, когато пропаднаха много пътища заради свлекли се земни и скални маси.

Плувният басейн и спортната зала в Смолян ще произвеждат тока си

На плувния басейн и спортната зала ще бъдат монтирани инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Днес се п...

От тогава до днес Триград и селата Кестен и Жребово са откъснати от света и населението има проблем с придвижването. На практика достъпът е забранен, но леки коли преминават през рисковия участък на своя отговорност.

„Парите за ремонта са осигурени. Те са в сметката на община Девин. Днес предстои от общината да донесат строителните книжа, за да издадем строително разрешение и по най-бързия начин да започне решаване на проблема с тази пътна отсечка“, посочи управителят.

Той припомни за организирания първи земеделски базар, от който е получен позитивен отзвук и благодарствено писмо. „Скоро отново ще направим такъв земеделски базар“, обеща Емил Хумчев.

Той каза, че е стартирана инициатива за законова промяна, за да не се стига до проблем с електроснабдяването при малки или интензивни валежи. От управата се заели също с превозвачите, които извършват атракционни превози.

„До момента не им е регламентирана дейността. Сблъскахме се с този проблем в Борино и Девин, където се оказа, че работят нерегламентирано. Главният секретар на Андрей Кадишев направи няколко срещи в Министерството на транспорта. Имаме предложение за нормативна промяна, чрез която тези превозвачи да работят спокойно и легално“, допълни областният.

Смолянчани искат по-голямо разширение на пътя Асеновград - Смолян

Среща на граждански инициативен комитет за разширяване на пътя между Асеновград и Смолян се е състояла вчера с директора на Агенция &bd...

По думите му работата по прехвърляне на новия граничен контролно-пропускателен пункт Елидже между Рудозем-Ксанти е в ход. Още не са направени 72-часовите проби, които били забавени заради снега, предстоят тази седмица.

Според него тази година може би ГКПП Елидже ще бъде отворен за туристически цели, след като гърците довършат пътя от Димарио до границата. Той определи като успех отварянето на ГКПП Златоград – Термес наново след 2-годишно прекъсване.  

До момента 196 украинци са приютени в Смолянска област. Най-много бежанци има в Смолян, Девин, Триград и Чепеларе. Хумчев е категоричен, че няма хора, които да са потърсили подкрепа и да не са настанени в подходящи условия. Община Смолян преди няколко дни с решение на местния парламент предостави на областната управа помещение, което да бъде обособено като център за подпомагане на потърсили закрила бежанци от Украйна. 

Маринов съобщи, че МРРБ се подготвя фонд от 1 млрд лева, с който да бъдат финансирани проекти за пътища и ВиК-мрежи на общините. Той вероятно ще е с абревиатура ФОРС, като Фонд за общинско развитие и сближаване. Ще играе ролята на кохезионен фонд - за най-изостанали общини, за общини в необлагодетелствани райони.

„Все още не са готови критериите за подбор на проекти, но с предимство ще са проекти на общини от Родопите, Странджа и Северозападна България“, обясни той.

Освободиха шефа на полицията в Смолян

Освободен от длъжност е директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов. Той заемаше поста в продължение...

Неговото внимание е фокусирано към проекта за трета лента между Асеновград и Смолян с обща дължина близо 14 км. Тази година са заложени средства за изработване на технически проект. Има идея и за скоростен път между Пловдив и Смолян, но първо трябва да се възложи идеен проект.

Маринов каза, че предстои обявяване на инженерингова поръчка за обходен път на Чепеларе, като още се търси решение на проблема парите за отчуждаване на имоти.   

„След няколко месеца работа сме на финалната права да започне текущ ремонт на пътища в много невралгични места за областта: Соколовци – Баните, Неделино – Златоград, Рудозем – Пловдивци“, каза Маринов.

Той обясни, че в регионалната комисия е гласуван проект, с който се позволява на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати половината от задълженията към пътните фирми за пътно поддържане. Решението ще даде възможност АПИ да разплати също 100% от сумите по договорите за ограничителни системи, пътни знаци и маркировка.

На практика гласуваното на етап комисия предложението е АПИ да плати по 34 договора за поддръжка на автомагистрали и републикански пътища за общо около 1,4 млрд. лева и още 135 млн. лв. за мантинели, знаци и пътна маркировка.

Първи за годината нападения от мечка в Смолянско – над две крави

На 31 март и днес (1 април) РИОСВ в Смолян провери първите  за годината сигнали за щети от кафява мечка в землището на село Тригра...

„Знаейки, че много пътни ремонти не търпят никакво отлагане, с решението на парламента  ще одобрим действия на АПИ да удължи тези договори до 30 септември, за да не губим тази година за пътни ремонти“, уточни Маринов.

Той каза, че заради заповедта за намаляване с 30% на сечта във вековни гори, издадена от служебния земеделски министър, на ЮЦДП са нанесени щети на стойност около 5 млн. лева. „Придвижихме нещата до такава степен, че министърът поиска да се включат експерти и да се преразгледа тази заповед. Той заяви, тя противоречи на нормативната уредба“, допълни депутатът.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян