Транспортна фирма осъди АПИ заради пътен инцидент

3414
Транспортна фирма осъди АПИ заради пътен инцидент
Снимка: Actualno.com

Смолянска транспортна фирма осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ да заплати обезщетение за повреда на автобус. Щетата е причинена от пътнотранспортно произшествие на републикански път. Причината за инцидента - неизправно съоръжение в участъка между Асенoвград и село Бачково.

Сумата, която държавната институция трябва да изплати на „Рожен Експрес“, е в размер на малко над 1 600 лева. В края на месец март тази година автобусът е извършвал превоз на пътуващи по маршрутна линия Смолян – София. По време на движение по пътя между Асеновград и село Бачково около 19 ч. в пътния участък се е появило внезапно препятствие. Метална греда висяла вертикално, крепейки се на метална верига, с дължина около два метра. Съоръжението представлявало част от оградна предпазна желязна рамка, препятстваща преминаването на високи товари, и било разположено преди първия тунел в посока Смолян. Според показанията на шофьора, металната рамка с висящо на 5-6 синджира желязо, се скъсала пред него от едната си страна.

АПИ успокои, че има достатъчно материали за зимно почистване на пътищата

Областните пътни управления са осигурили между 60 и 80% от необходимите количества инертни материали за поддържане на републиканската п...

Водачът реагирал и почти спрял, но тя паднала и ударила предното обзорно стъкло. Тъй като препятствието не било осветено, появата му пред автобуса е била внезапна и не е било възможно да бъде преодоляно, според показанията. Водачът на рейса е видял твърде късно повреденото съоръжение и не успял да го избегне. Вследствие на удара на металната греда в предното обзорно стъкло на автобуса, то се счупило. Като по чудо няма пострадали. Тъй като автобусът не е могъл да продължи да се движи, водачът се обадил на Спешен телефон 112 и останал на мястото, а пътуващите са били транспортирани с друг рейс до Смолян.

На следващия ден пътническата кола била закарана до автосервиз, където счупеното предно обзорно стъкло било подменено с ново на стойност 1 620 лева. На мястото на инцидента същата вечер са пристигнали полицейски служители и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Установило се, че положението на елемента /греда с верига/ не е било обичайно. Не трябвало да виси така, а да е закрепено здраво. Служителите от Агенцията демонтирали опасния елемент, тъй като той не можел да се отремонтира веднага. Пред Темида защитата на държавното ведомство оспорва наказанието, като твърди, че тунелите са току що рехабилитирани и са им монтирани нови осветителни тела, чиято конструкция е хоризонтална на пътното платно, като те са поставени на височина, съответстваща на габарита на тунела.

Сред твърденията в оспорването са, че водачът на автобуса се е движил със скорост, която не е била съобразена с пътната настилка, атмосферните условия и характера и интензивността на движението. Въпреки доводите, Районен съд-Асеновград прецени, че Агенция „Пътна инфраструктура“ следва да плати финансово обезщетение за нанесените на фирмата имуществени вреди. По делото няма данни относно това, предотвратими ли биха били уврежданията изобщо и при движение с по-малка скорост.

Окончателно: Държавата избра изпълнител на ТОЛ системата

КОНСОРЦИУМ „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“ е определен за изпълнител на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян