Вдигнаха с близо 24% такса смет в Смолян

3904
Вдигнаха с близо 24% такса смет в Смолян
Снимка: БГНЕС

С близо 24 % общинските съветници на Смолян вдигнаха такса смет. На днешното заседание, те гласуваха налога да скочи с 0,6 промила , като при това положение, ако жилището на даден собственик е с данъчна оценка от 40 000 лв., то той ще плаща допълнително още 24 лв., информира "Дарик нюз".

Срещу това предложение скочиха единствено съветниците от БСП, които призоваха да се подобри работата по събиране на старите задължения, а не да се вдига таксата. Те изчислиха, че близо 43 % от дължимите такси за смет, през настоящата година не са събрани.

София харчи повече за чистота, без да се вдига такса смет

Размерът на такса смет на столичани през следващата година остава без промяна. Това стана ясно на заседание на Столичния общински съвет...

Вдигането на таксата се налагало, заради таксата за управлението на отпадъците, което е в сила от 2012 г., коментираха от общинската администрация.

Общинският съветник Стоян Иванов, пресметна, че увеличението е от около 24 %. Преди това, представителите на местният парламент не приеха план-сметката за приходите и разходите от такса битови отпадъци в община Смолян през 2016 година.

При това положение, в сила са налозите от 2011г. По предложение на съветниците от Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС), се прие да се сформира комисия, която да ревизира договора на почистващата фирма в общината „Титан Клинър“, която се грижи и за снегопочистването.

Искането е да се водят разговори за анексиране на договора, който е един от най-дългосрочните в общината, и ако не се стигне да споразумение, за намаляване на разходите, да се стигне и до разваляне то му.

Плащаш редовно такса смет - общината ти помага да спечелиш от стари вещи

От догодина Столична община възнамерява да търгува старите и ненужни вещи на софиянци. От услугата ще могат да се възползват само корек...

Крайният срок за сформиране на комисията е 15 януари 2016 г. Поискано бе и свикване на нарочна сесия, на която да се бистри именно договора на „Титан Клинър“.

Според договора, цената за извършващата дейност на фирмата се сформира съгласно минималната заплата, а това според повечето общински съветници натоварва доста бюджета на общината, за почистването в Смолян и околните села.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян