Водосвет и първа копка за водния проект на Смолян за над 90 млн. лева

4476
Водосвет и първа копка за водния проект на Смолян за над 90 млн. лева
Снимка: Анита Чолакова

С първа копка и водосвет днес бе даден старт на един от най-значимите проекти за Смолян „Интегриран воден проект на агломерация Смолян“, познат още като втори воден цикъл. Официалната церемония се състоя на парк "Чаршията" в кв. Устово.

"Инвестицията, която ще се реализира с подкрепата на ОП „Околна среда“- 2014 -2020 г., е най стойност над 90 млн.лв. с ДДС. Основната цел на проекта е да се преодолеят проблемите, свързани със съществуващата инфраструктура за питейни и отпадни води на град Смолян, както и да се осигури екологосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води", каза зам.-управителят на ВиК инж. Костадин Тотев.

Той посочи, че ВиК-инфраструктурата, която е предвидена за реконструкция, не е подменяна от над 40 години и е във влошено експлоатационно състояние. Дължината на подлежащата на ремонт водопроводна мрежа е приблизително 22 километра, десет от които са за ново изграждане, а канализационната мрежа ще е близо 46 км. Друга важна инвестиция е реконструкция по безизкопен способ на главния събирателен колектор.

По думите му освен предвидените дейности по ВиК-мрежата, ще бъдат модернизирани пречиствателните станции за питейни води „Хубча“ и „Превала“ и ще бъде усъвършенствана работата на пречиствателната станция за отпадъчни води чрез изграждане на третично пречистване за отстраняване на фосфор.

С реализацията на предвидените инвестиции се очаква да се подобри качеството на питейните води, доставяни до населението, и значително да намалеят загубите във водопреносната мрежа. Планирано е да се постигне почти 100% свързаност към канализационната мрежа. Всички отпадъчни води да бъдат отвеждани в ПСОВ и пречиствани преди заустването им във водните басейни.

"Всички тези положителни ефекти ще доведат до изпълнение на изискванията на европейското законодателство за опазване и подобряване на водните ресурси", посочи още ползите от реализирането на проекта зам.-управителят на ВиК-Смолян.

Той бе категоричен, че от "ВиК" ЕООД осъзнават голямата отговорност, която имат за изпълнение на този значим проект и подчерта, че ще работят в пълна мобилизация за неговото успешно приключване.

Тотев благодари на общинската администрация, областната управа, експлоатационните дружества и всички институции, които им съдействат. "Искам да помоля гражданите за търпение и разбиране по отношение на неудобствата, които ще трябва да изтърпят, докато текат строителните дейности", каза в заключение инж.Тотев.

Нов водопровод оскъпи с 4,5 млн. лв. ремонт на пътя Средногорци-Рудозем

Заради подмяна на водопровода по второкласния път Средногорци-Рудозем е увеличен с над 4,5 млн. лева стойността на договора между Агенц...

„Над 10 години се работи, за да се случи днешната първа копка. Беше доста труд и много промени в условията, но е факт, че ние сме пилотни в Смолян. Безспорно е, че ползите от този проект са многостранни, но същевременно ще има неудобства за нашите съграждани“, отбеляза на церемонията кметът Николай Мелемов.

Той пожела на фирмите изпълнители спорна, безаварийна работа и добра организация.

"Винаги съм давал за пример синхрона и сътрудничеството в работата на всички институции в нашия град. Надявам се и по този проект всички да подходим отговорно и да помагаме негативите за нашите съграждани да бъдат минимални. Пожелавам успех на проекта", каза още Мелемов.

Областният управител Недялко Славов също отбеляза дългия път, който е извървян до реализацията на това значимо начинание и благодари на всички, които са помогнали да се случи. „Реализацията на проекта ще повиши качеството на живот на всеки един смолянчанин. И водоснабдителната и канализационната мрежа са силно амортизирани. За да се случи това стоят близо 8-годишни усилия на голям кръг от хора. Разчитам на съпричастността на всеки един смолянчанин. Призовавам за търпение, защото реализацията на този проект има пряко благоприятно отражение към бюджета на всяко едно домакинство. Това е първият подписан проект по ОП „Околна среда“, надяваме се, че ще бъде и първият завършен“, посочи Славов.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи свещеник Васил Маджаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян