X
 
 

Връчиха първите национални награди „Николай Хайтов“ в Смолян

1026 0
Снимки: Община Смолян
Елена Алекова и Владимир Арденски са първите носители на Националната награда „Николай Хайтов - 2019 г.“. Тя се присъжда по повод 100-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов.

Церемонията по връчването й се проведе днес в община Смолян.
Професионално жури определи носителите на наградата. Елена Алекова я получи за книгата си „Родопа е предел“, а Владимир Арденски за книга първа от трилогията „Първите – Светлинки в мрака“.

Специални награди получиха Елена Хайтова и Крум Филипов за произведенията си „Орли от пламък“ и „Авиаторът“. Наградите се връчват по идея на община Смолян и Съюза на българските писатели. Те обявиха конкурс за книги с белетристични или публицистични творби на творци от цялата страна, които пишат в Хайтовата литературна традиция, а произведенията им са с ярки художествени и общественозначими качества, посветени или свързани с Родопа планина, с родолюбиви и хуманни послания. Другото условие беше книгите да бъдат издадени през периода 2017 – 2019 година.

Професионалното жури, което определи носителите на литературната награда, бе с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и членове: чл. кор. Иван Гранитски - литературовед и книгоиздател; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д. ф. н. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян, и Ангел Добриков – гл. експерт в Община Смолян, филолог.

Actualno.com

Етикети: