За около 2 500 лв. месечно община Девин реши проблема с бездомните кучета

6698
За около 2 500 лв. месечно община Девин реши проблема с бездомните кучета
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Решение, макар и временно, за справяне с популацията на безстопанствените кучета е намерила управата на българския град Девин, жителите на който наброяват 7 000 души. За целта е създадено място на общински терен, на което се отглеждат четириногите. Така, бездомните кучета получават храна, вода и грижи, а девинчани и гостите на града - спокойствие, когато се разхождат из улиците на населеното място. Разходите до момента за изграждането и оборудването на пространството възлизат на около 40 000 лева. А някъде между 1 500 лева и 2 500 лева, в зависимост от броя на кучетата, които се отглеждат там, са разходите месечно.

За уловените безстопанствени четириноги се закупува специална храна. "За приют не можем да отговорим на законовите изисквания. Затова проблемът е решен по този начин. На този обект водата ни е безплатна, а имаме и човек, който се грижи за тях. Сключили сме и договор с ветеринарен лекар. Проблемът с бездомните кучета не е решен почти в нито една българска община. Да не кажем, че и в Европа съществува. Често ходя в Гърция и съм свидетел на същите глутници кучета, каквито сме срещали и в нашите общини.", каза за Actulano.com кметът на Девин Красимир Даскалов. Той посочи, че чрез спестяване на средства от възнаграждения за общинската администрация е извършено отвеждане, кастрация, обезпаразитяване и ваксиниране на повече от 70 кучета. Капацитетът на мястото позволява да се настанят още около 100 четириноги, което е планирано да се случи през следващата година.

Бездомни кучета плашат жителите на Девин

Бездомни кучета тормозят жителите на Девин. Хората се страхуват да излизат вечер и сутрин сами по улиците. За миналата година има над 1...

Междувременно, публично пред своите съграждани, градоначалникът на Девин обобщи и още няколко теми, за които посочи конкретни цифри. Даскалов съобщи, че през 2017 г. и 2018 г. община Девин е организирала лятно училище, в което са се обучавали 60 деца. Освен това, е възобновена дейността на футболния клуб в града. Съставът му засега е само в четири възрастови групи - детски и юношески, но с тенденция да бъде създаден и мъжки отбор. Клубът се издържа със средства, които ежегодно се залагат в бюджета на община Девин. Възнаграждението на треньора коства на общинска администрация средства в размер между 10 000 лева и 15 000 лева годишно. А често се случва децата от клуба да бъдат водени на състезания и турнири, чрез лични дарения и с ученическите автобуси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян