Глас от протестите в Сливен: Мястото ни е на улицата, при всеки опит някой да си присвои държавата

5281
Глас от протестите в Сливен: Мястото ни е на улицата, при всеки опит някой да си присвои държавата
Снимка: ЕНП
Валентина Василева-Филаделфевс е председател на Единната народна партия. Пое ръководството ѝ, след като изтекоха двата мандата на предишния председател – Мария Капон.

По професия Валентина е пианист, завършила е Музикалната академия в София, изнасяла е концерти в Испания, Италия, Германия, Гърция. Словакия и Румъния. От години преподава пиано в една от сливенските школи по изкуствата.

В момента Валентина Василева-Филаделфевс е сред остриетата на протестите в Сливен.

В интервю за Actualno.com тя обяснява причините да е сред протестиращите.

Защо хората протестират? И точен ли е адресът на този протест? Журналисти и анализатори твърдят, че протестите "срещу всичко" и по шосетата не могат да доведат до желания резултат... Някои от моите колеги дори твърдят, че са наясно с "поръчителите"?

Ако са известни някакви поръчители, е редно да бъдат оповестени. За това служат средствата за масова информация. Така и аз ще разбера. Иначе звучи, като "опорна точка", спусната от управляващите. Хората, които аз познавам и идват на протеста, са възмутени от наглостта на Симеонов, от размера на корупцията, от факта, че никой не обсъжда с консуматорите на закона нивото на застраховките - сякаш сме рая, а не демокрация. И не на последно място - че управляващите обслужват високите печалби на рафинерията-монополист, а не интересите на гражданите или фиска, защото акцизът и ДДС не са високи. Колко аргументи още са нужни за недоволство?

Достатъчно е да се знае, че една четвърт от населението на страната живее под прага на бедността, още две четвърти са щастливи, ако успеят да си платят сметките и поне занулят месеца, бизнесът се рекетира от управляващите. И остава един малък процент приближени до управлението, които дерибействат. Т.е. фактът, че сме най-бедната, корумпирана и потисната в свободата на словото държава в Европа е напълно достатъчен. Към това добавяме всички белези на диктаторско управление:

1. Трябва да си член на партията-майка, за да те назначат на работа.

2. Ако имаш собствен бизнес, трябва да отчисляваш "кръвен данък" в партийната каса, за да не те побъркат от проверки.

3. Крием се, за да не ни подслушват, точно както беше при комунизма.

4. Медиите обслужват властта. Погледнете какво се случва през последната седмица. Цяла България е въстанала, а по телевизионните канали вървят шоу програми и забавна музика. Репортажите за пожарите в Калифорния са три пъти по-дълги и отразявани от протестите в страната. Властта неглижира случващото се. Това какво е, ако не е диктатура.

Според Вас има ли вероятност протестът да бъде "употребен" и от кого?

Протестът трябва да бъде употребен от хората. За тях е важно да защитят правата си, защото държавата произхожда от гражданите, а не обратното. Ние плащаме на тази администрация не за да бъдем унижавани и тя да обслужва 10 олигарси. Това не е дясна, нито лява политика, а пълно безобразие и гнет!

С български доходи при европейски цени - оцеляването вече е невъзможно

Българите сме разединен народ. Това е ясно на всички. Превърнало се е в нарицателно. Но все пак има три фактора, негативни, за съжалени...

Според Вас може ли протестът да ескалира, или постепенно гражданската енергия ще угасне (на което очевидно разчитат управляващите)?

Възможни са и двата варианта, но властта трябва да знае, че все по-малко хората са склонни да търпят. Основният въпрос, който ги занимава, там горе, е КОЙ ще управлява, а хората все повече се интересуват от това КАК ще ги управляват! Това е социално и политическо разминаване. Сега действащият политически елит е напълно вреден за страната. Търпението на хората се изчерпа. Системата е прогнила до такава степен, че вече полезен ход няма, освен революция, която да измете управляващите. Големият въпрос е, че хората трябва да узреят, че в условия на демокрация ТЕ са тези, които трябва да упражняват контрол непрекъснато. Мястото ни е на улицата при всеки опит някой да си присвои държавата или да посегне върху достойнството ни. Мястото ни е на улицата при всяка изречена лъжа и неспазено политическо обещание. Мястото ни е на улицата при всеки опит да се подмени вотът на гражданите. И така докато политиката се превърне в безсмислено и невъзможно занимание за престъпната политическа върхушка и бъде припозната за поприще на почтените, можещите и интелигентни хора. Няма друг път!

Защо в Сливен не се получава протестна вълна, както в други градове?

Напротив! В неделя в Сливен се проведе едно от най-многолюдните автошествия. Сливен беше първият град, който организира автошествие в подкрепа на майките.

Сливналии стигнаха пеш до магистралата, след като полицията нерегламентирано затвори пътя след село Крушаре и спря достъпа до магистралата. Километри бяха изминати от всички нас, за да покажем, че имаме достойнство и никой не е в състояние да ни спре. Това, че са впрегнати всички лостове на властта да упражни контрол над медиите и да няма необходимата гласност, е друга тема. Вълна на недоволство има и протестът в Сливен се провежда всеки ден.

Властта призова протестиращите в Добрич да спазват закона

Всеки има право на изрази гражданската си позиция, но при стриктно спазване на закона. Около това се обединиха на работна среща кметът ...

Ако се опитаме да обобщим посланието на настоящия протест, какво е то?

Посланието е, че никой не може да се държи като собственик на държавата и да смята, че ние сме овце за стригане. Диктатурата и личното управление си отидоха преди 29 години. Не ни се гледа същият филм втори път. Липсата на демокрация и свободен пазар носят бедност, а монополите носят богатство за неколцина избрани.

Има ли според Вас опити за неглижиране на протеста от страна на медиите и в чий отбор играят те?

Повечето от медиите играят на страната на властта и собствениците си. Но много журналисти вече разбраха, че трябва да направят избор между Свободата и Салама. Всеки сам решава има ли достойнство. Иначе журналистиката губи смисъл и се превръща в пропаганда. Управляващите в лицето на Борисов категорично неглижират протеста. Да не говорим, че е задействан целият апарат – и силов, и платените медии, и платените тролове, които да потушат вълната на протести. Истината е обаче, че колкото повече се опитват да неглижират, да разцепват и да потушават, толкова ще е по-зле и по-болезнено за тях.

Интервю на Мариана Иванова

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    Изключително грамотен и умен коментар! Точно това се случи и с интервюто на Винету днес - те са там горе и се вълнуват КОЙ (т.е. ТЕ, иначе държавата ще се "счупи". Сакън!), а хората все повече се интересуват от това КАК ще ги управляват! И да, системата е абсолютно прогнила и е време да ги изметем! А за онзи олигофрен там, отгоре, дето анонимно нарича хората уличници - като се снабдиш с виж още ›› лице и достойноство, пак опитай. Ха-ха-ха! #ОСТАВКА!
    : 4 !
  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    тази се изкара уличница!!! Хахахаааааа
    : 3 !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    Тази бугаро-американска пианистка-''революционерка'' капонистка e чист червен домат тип ''биволско око'' ! Каква уста само ! Вместо да си свири ''Лунната соната'' тя дрънка ''Интернационала''! Ти , другарко, защо не знаеш що е това диктатура и ''да си вземем държавата''? Това плещене , вече, сме виж още ›› го чували хиляди пъти от ''другарите'' ! Без ръкопляскания !!
    : 10 !
  • Боко Мазника от БРЕГ 1.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 години Профил на трол?
    Каракачанов, Симеонов и Сидеров също с кокоши мозък, какъвто има Смешника Бойко Борисов министър председател на България!!! Каракачанов, Симеонов и Сидеров са боклук управленци, какъвто е и Смешника Бойко Борисов!!! България ще бъде управлявана от мафията, както беше и при предишното управление на Смешника Бойко Борисов!!! Да си припомним стиховете на легендарния поет-революционер Христо Ботев виж още ›› : "Кажи ми, кажи, бедний ми народе, кой те в таз робска люлка люлее???" Ето това са хората, които ни люлеят!!! И точно поради тази причина, когато народът леко се размърда в люлката си, настава паника!!! ГЕРБ и ОП изпитват животински страх от хората да не се събудят!!! Забелязахте ли, че се скриха всички като мишки???
    : 5 !
  • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    Червените престъпници и малоумници се опитват да присвоят държавата, значи трябва да излезем и ние да вряскаме ли?
    : 7 !