Показаха съкровището, открито в двора на Плевенския затвор

1113
Показаха съкровището, открито в двора на Плевенския затвор
Снимка: Община Плевен
Двете гърнета с общо 7 046 сребърни монети от 19-ти век, които преди дни бяха открити при изкопни работи в двора на Плевенския затвор, днес бяха показани в зала „Археология” на Регионалния исторически музей – Плевен, съобщиха от общинската управа.

Монетите тежат общо 8,345 кг. Предстои те да бъдат консервирани и реставрирани. След това ще им бъде направена нумизматична оценка. Едва тогава ще могат да се направят изводи за историческата им ценност, съобщи директорът на музея д-р Володя Попов.

Монетите са от различни емисии, с различен номинал и вероятно са събирани дълги години, поясни археологът Владимир Найденов. „Все пак любопитното е, че с тях по онова време е можело да бъдат закупени три къщи в Одрин. 19-и век не е толкова добре познат, затова съкровището е ценно като носител на историческа информация“, допълни той.

Плевенските специалисти предполагат, че има заровени и по-едри монети, но при обследване на района засега няма данни за наличието на такива.

Д-р Володя Попов благодари на директора на Плевенския затвор Иван Петков за бързата и адекватна реакция след намирането на находката.

Откритието е поредното доказателство за богатата история на Плевен и Плевенския край, коментира и кметът Георг Спартански. Убеден съм, че то ще провокира нечия писателска мисъл като интересен сюжет за написването на книга.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители