С класическа пиеса старозагорската “Сцена 99” отбелязва 20-годишен юбилей (СНИМКИ)

1960
С класическа пиеса старозагорската “Сцена 99” отбелязва 20-годишен юбилей (СНИМКИ)
Снимка: Актуално
Със спектакъла "И най-мъдрият си е малко прост" по Александър Островски Младежката театрална студия (МТС) “Сцена 99” при Народно читалище (НЧ) “Родина” посрещна 20-годишнината от своето съществуванеТя е създадена от актьора Христофор Недков през 1999 г. и в нея участват млади старозагорци между 15 и 20 години с интереси в театралното изкуство. В студията се запознават с тайните на актьорската професия чрез история, теория и практика на театъра. Като провокира въображението и мисленето им, опитният актьор и режисьор Недков заедно с Ромина Славова, танцьор и хореограф Държавна опера - Стара Загора, ги учи да работят в екип, да са отговорни,  на дисциплина и самодисциплина. Младежите работят по пластика на тялото, говор и редица други професионални умения, необходими за актьорската професия.Както Христофор Недков подчертава, “Сцена 99” е място с условия за разкрепостяване, освобождаване и разкриване на качества у младите хора, необходими не само за актьорската професия, но и за живота и за реализацията на личността изобщо. За 20 години през студията са минали повече от 300 младежи, а над 30 от тях вече се реализират професионално в актьорската професия. Като една от най-добрите аматьорски театрални формации в страната, тя дава на студиантите добро самочувствие и удоволствие от придобитите професионални умения и възможности.За две десетилетия студията се превръща в културно пространство, в което всяка година се поставя по един нов спектакъл, със своя публика сред старозагорскити фенове на театралното изкуство от различни поколения. Студиантите й успешно участват и в професионални постановки на Драматичен театър “Гео Милев” и на операта в Стара Загора. Христофор Недков и участниците в МТС “Сцена 99” организират и реализират три издания на Националния уъркшоп на аматьорските театри "Репетиции при отворени врати". Добрата им работа се доказва и от високите оценки, които получават на Международния младежки театрален фестивал „Време”, който се провежда на две години във Враца. Студията е пълноправен член на Българската асоциация на аматьорските театри (БААТ).

Класическата пиеса “И най-мъдрият си е малко прост" на Александър Островски е писана през далечната 1868 г. Вечната й актуалност лесно може да се разбере от думите на един от персонажите - Егор Глумов: „За да се издигне човек в службата е необходимо: Да не разсъждава, когато не му заповядват; да се смее, когато на шефа му хрумне да се пошегува; да мисли и да работи за началниците си и същевременно да ги уверява с най-възможното смирение, че уж е глупав, че всичко това са благоволили да измислят те самите. Освен това са необходими някои лакейски качества…”

В Стара Загора раздадоха наградите на франкофонския театрален фестивал

Трупата на Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна с пиесата „Експеримент“ спечели Златната ма...

Спектакълът ще се играе и на 5, 18 и 19 май и на 1 и 2 юни от 19 часа в залата на втория етаж в НЧ "Родина".

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители