Спокойно протича изборният ден в Старозагорска област

2070
Спокойно протича изборният ден в Старозагорска област
Снимка: Aктуално
Спокойно и без нарушения започна изборният ден в Стара Загора. Жителите на общината гласуват в 208 секции, от които 149 са в града, а 54 - в селата. В специализираните институции има четири секции и една подвижна. За осигуряване на на специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждания на зрението до избирателните секции заявки се приемат от 8 до 18 часа в община Стара Загора. В административните бюра в града са определени изборните секции, в които могат да гласуват хората със затруднения в придвижването и с увредено зрение. 

144 594 души е общият брой на избирателите в община Стара Загора, от които 2617 са заявили желание да гласуват по настоящ адрес. Деветима са кандидатите за кмет на община Стара Загора, а за 51 места в общинския съвет има 553-ма кандидати. 

Гласуването започна в 7 часа и приключва в 20 часа. По преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но най-много с един час. В деня за размисъл в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора са постъпили две жалби.

В другата голяма община в Старозагорска област - Казанлък, списъците сочат, че има 64 690 души с право на глас. В битката за кмет на общината се състезават 8 кандидати, а за 37-те места в местния парламент кандидатите са общо 273-ма в 16 листи. 

9253-мата избиратели в община Мъглиж ще избират между двама кандидати за кмет на общината, а в шест от селата - Зимница, Ветрен, Юлиево, Ягода, Тулово и Дъбово, ще се гласува за кмет на кметство. В тези местни избори кмет на кметство няма да избират жителите на село Шаново, които са вече под 350 души, затова там ще се назначи кметски наместник. От планинските села в община Мъглиж секция има в Борущица, но жителите на Селце и Радунци ще гласуват съответно в Мъглиж и Дъбово, за което е осигурен транспорт.

В община Чирпан с право на глас са 18 500 души. За кметското кресло там има петима кандидати, а 102-ма са кандидатите за 21 места в общинския съвет. В четири села ще избират кмет на кметство - Зетьово, Спасово, Гита и Свобода. 

В предварителните списъци в община Павел баня има 11 511 избиратели, които могат да избират между шестима кандидати за общински кмет и 90 кандидати за съветници за 17-те места в общинския парламент. В 10 от селата на павелбанска община ще има избори за кмет.

14 кандидати за кмет на старта на надпреварата в Пловдив

Без инциденти и извънредни обстоятелства отвориха тази сутрин изборните секции в Пловдив. Те са общо 476, сред тях има 4 с подвижна изб...

В община Раднево избирателите ще избират между трима кандидати за общински кмет и седем листи за 17-местния общински съвет. В девет села от общината - Боздуганово, Знаменосец, Ковачево, Коларова, Любеново, Полски градец, Сърнево, Трояново и Трънково, ще избират кмет на кметство. 

По двама кандидати за кметове на общината има в Гълъбово, Братя Даскалови и Опан, четирима са в община Гурково и петима в община Николаево.

Общо в 77 села в област Стара Загора ще избират кмет на кметство, защото населението в тях е над 350 души по постоянен адрес. 

За сигурността и обществения ред в областта са ангажирани над 600 служители на полицията, жандармерията и пожарната и е осигурена охраната за 489-те секционни избирателни комисии. 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители