Стара Загора отбелязва Деня на българската Конституция

157
Стара Загора отбелязва Деня на българската Конституция
Снимка: Aктуално
Дeнят нa бългapcĸaтa Koнcтитyция - 16 април, който е пpoфecиoнaлeн пpaзниĸ нa юpиcти и cъдeбни служители, ще бъде отбелязан в Стара Загора с различни събития.

Ден на отворените врати организират районният и административният съд. „140 години от приемането на Търновската конституция. Празник на юридическата общност“ е надсловът на инициативата в Районен съд - Стара Загора. По време на събитието ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе и рисунка, организирани от съдилището по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. В него можеха да се включат деца в две възрастови категории - от 4-ти до 9-и клас и от 10-и до 12-и клас.

Подновяват общоградските туристически походи в Стара Загора

За втора година, във времето от април до ноември, Туристическо дружество "Сърнена гора" (ТД) със съдействието на община Стара Загора ор...

„140 години от приемането на Търновската конституция. Българското възраждане. Райна княгиня - първият знаменосец на свободна България. Значението на символите „Свобода или смърт“, извезани на знамето и ценностите, които възпитават“ беше темата за по-малките, а „140 години от приемането на Търновската конституция. Българското възраждане – ценностите, които създава и значението им за съвременна България. Зачитането на законите, като морален избор“ - за големите. Ще се проведе и среща-лекция с ученици на тема „Разделението на властите“. На отбелязването на професионалния празник в РС - Стара Загора, ще присъстват двама членове на Висшия съдебен съвет, областният управител Гергана Микова, омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова и други официални лица. Инициативата е от 11 часа зала 7 на съдебната палата.
Ден на отворените врати ще се проведе и в старозагорския административен съд от 13 чaca. Граждани, ученици и представители на институции ще могат да видят изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, подредена със cъдeйcтвиeтo нa Peгиoнaлнa библиoтeĸa „Зaxapий Kняжecĸи“. Лeĸция по темата ще бъде изнeceна от пpeдcтaвитeл нa Peгиoнaлния иcтopичecĸи мyзeй.

В открит “Урок по Конституция”, организиран по идея на обществения посредник на община Стара Загора Надежда Чакърова, ще се включат ученици от старозагорските училища. Урокът ще се проведе със съдействието 14 часа в зала “Петко Рачов Славейков”. Гости на инициативата ще бъдат кметът Живко Тодоров, заместник-кметът Иванка Сотирова, председателите на общинския съвет и на постоянната комисия по младежки дейности Таньо Брайков и Николай Диков, представители на областната администрация, Татяна Димитрова, директор на Регионалната инспекция по образование, училищни съвети, Младежкият общински съвет, общественият съвет и младите омбудсмани на Стара Загора Бетина Радева и нейният заместник Калоян Максимов.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители