В старозагорско село нарекоха улица “Пътят на хляба”

3790
В старозагорско село нарекоха улица “Пътят на хляба”
Снимка: Актуално
В старозагорското село Преславен се намира единствената улица с име “Пътят на хляба”. Тя е именувана на празник с това име, който от 2013-а в началото на жътвата събира хора от близо и далеч в селото. Миналата година съветниците на община Стара Загора взеха решение за именуването на улиците, а от седмица всичките 31 улици си имат табелки, а 510-те къщи на тях - табелки с номера.

13 от улиците носят имената на хора, родени в Преславен или допринесли с нещо за историята на населеното място. Една от централните улици е наречена на видния следосвобожденски общественик Димитър Наумов, на нея се намират кметството и едноименното читалище. Той е бил секретар на Административния съвет в Одрин през 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин. След това е бил представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. След Освобождението в Стара Загора са мъжка и девическа гимназия по негова инициатива. Учил е агрономство в Австро-Унгария и и един от основоположниците на българската аграрна наука.

Сред имената на хора, родени в Преславен, но които са наречени улици в селото са известният невролог от ХХ век и началник на Военномедицинска академия генерал-майор проф. Ганчо Савов, Георги Петков, който има голям принос за благоустройството на селото, на гъдуларя от ромски произход Георги Христов, който е основател на оркестър „Минчо Неделчев“.

Според Стойка Генова, читалищен секретар, именуването на част от улиците на хора, родени в Преславен е било много важно, за да се помнят родените там хора, които са важни както за историята на селото и региона, така и на България.

След поставянето на табелки на улиците и къщите, предстои поставянето на указателна табела в центъра за по лесно намиране на адресите от линейки, таксита и гости.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители