За „Окото на Бинхай“, с над 1 000 000 книги, се запознаха ученици от Асеновград

1094
За „Окото на Бинхай“, с над 1 000 000 книги, се запознаха ученици от Асеновград
Снимка: Actualno.com/Facebook/ГБ "Паисий Хилендарски"
В пътешествие из света на „Най-необичайните и красиви библиотеки в света“ се впуснаха учениците от асеновградското ОУ „Панайот Волов“, разположено в квартал „Долни Воден“. Целта на инициативата бе подрастващите да се запознаят с функцията на библиотечната институция, а поводът – Денят на народните будители. Под мотото „Час в библиотеката“, те пътешестваха виртуално и реално из Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. Запознаха се с далечни библиотечни сгради, възникнали още в дълбока древност, и с такива, които вече са изчезнали или крият загадки.

 

 

 

 

Децата научиха, че в периода на Средновековието билиотеките са били предимно част от манастирите. По-късно, с появата на първите светкси училища в Европа, възникват и училищни, университетски и обществени библиотеки. Учениците „се разходиха“ и сред такива, възникнали през последните години, като идеята бе децата сами да направят разлика между библиотеката в миналото и в настоящето. Едно от най-впечатляващите виртуални пътешествия бе из „Окото на Бинхиай“ в Китай. Тази библиотека е пример за невероятен дизайн на архитектурата. Тя се издига в пет етажа, разположени в близо 34 000 квадратни метра и както подсказва името е под формата на око. В нея се помещава впечатляващ брой книги – над 1 000 000. Учениците от ОУ „Панайот Волов“ научиха и за градската библиотека в Хелзинки, която скоро предстои да бъде открита.

 

 

 

 

В края на посещението си децата пътешестваха и из различните зали на асеновградската библиотечна институция. Те се запознаха с функцията на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград и с изложбените експозиции, разположени във фоайето й. Силен интерес сред учениците предизвикаха нововъведените наскоро столове - тип барбарон. „Те разчупват представата на хората, че библиотеката е място, в което трябва да бъдем много сериозни. По-скоро подрастващите трябва да знаят, че в библиотечната институция, като цяло, са отделени места за учене, други - за провеждане на срещи, но има и кътове, в които човек може да релаксира, докато чете книга. Няма нищо по-естествено от това. Защото понякога четем, за да се учим, а друг път – да релаксираме, докато пътешестваме из различни светове.“, коментира за Actualno.com директорът на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, Милена Марковска.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители