110 лв. такса за теглене от банкомати по морето, държавата не може да спре схемата

34358
110 лв. такса за теглене от банкомати по морето, държавата не може да спре схемата
Снимка: iStock

За скандалната схема, която държавата не може да спре, след като общината в Несебър е одобрила разказва Mediapool, след сигнали на граждани. Банкомати ATM на "Euronet", разположени по българското Черноморие, удържат космически такси при теглене - към 10-15% от сумата.

Това става особено видимо при сметки във валута и при теглене на по-големи суми. В един от дадените като пример случаи таксата стига до 110 лв., при опит за теглене на 800 лв. от банкомат в Слънчев бряг. Подобни банкомати има и в Несебър и в Равда.

От държавните институции твърдят пред медията, че всичко е законно от гледна точка на платежната услуга, но разполагането на преместваемите обекти на практика зависи от местната власт и от частните хотелиери и собственици на терени, без чието разрешение нетипичните банкомати няма как да функционират.

Фирмата отдавна оперира в по Черноморието, но според туристите тази година броят на банкоматите им се е увеличил осезаемо. В същото време прави впечатление намаляването на "нормалните" банкомати, пише медията след свое разследване.

За схемата и компанията

Финансовата "услуга" на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания "Euronet", която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита, пише Mediapool.

Международните туристически форуми са пълни с предупреждения към туристите да внимават при ползването на услугата, ако не искат да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на значително по-ниска цена.

Според Търговския регистър дружеството "Юронет Сървисис" е собственост на "И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В." - компания, регистрирана в Холандия. Управители на "Юронет" са трима чужди граждани - Димитриос Верикиос (Гърция), Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ). Mediapool изпрати запитване на имейла на дружеството и безуспешно се опита да се свърже с колцентъра на компанията, регистрирана с 2 лв. капитал на адрес бул. "Мария Луиза" 9-11 в София.

Според международния сайт на "Euronet" компанията оперира в 170 държави, разполага с 49 719 банкомати и е извършила 4.7 милиарда трансакции през 2019 г

Общината единствено може да действа - ще прави проверка

От общината заявяват, че знаят за случая и ще правят проверка.

Разбивачи на банкомати се отърваха със смешни присъди

Мащабната операция по издирването и залавянето на четирима разбивачи на банкомат в Сапарева баня миналия ноември приключи, както и запо...

Всъщност именно общината има контрол върху преместваемите обекти, регулирайки разполагането им на своя територия.

Тя има договор с "Юронет Сървисис", като преди сключването му е премината сериозна процедурата за поставяне на преместваеми обекти: "съгласувана схема от Съвет на директорите на "Слънчев бряг" АД, одобрена от Министерство на туризма по Закон за устройство на Черноморското крайбрежие и разгледана от Комисия за поставяеми обекти в Община Несебър и издадено разрешение за всеки отделен обект".

"На територията на к. к. Слънчев бряг - зона Изток, която се стопанисва от "Слънчев бряг" АД, възлизаща на обща площ от 650 000 кв. м., има поставени 7 (седем) банкомати на дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД", казват от дружеството с държавно участие "Слънчев бряг" АД за Mediapool.

Извън зоната, стопанисвана от "Слънчев бряг" АД, в комплекса съществуват устройства, които са в частни имоти (хотели и други), както и на територия на Община Несебър, съобщават още от дружеството.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг искат общината да прекрати договорите си с такива некоректни към туристите фирми, заради негативния имидж, който създава на курортния комплекс.

ФБР предупреждава за възможна глобална хакерска атака срещу банкомати

Възможно е да има хакерска атака срещу банкомати в глобален мащаб. За това предупреждава ФБР, информира "Дарик". Според информацията е...

БНБ и НАП нямат контрол

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са съответно Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите. В случая не става дума за обмен на валута в наличност, затова казусът не е от компетентността на НАП. В същото време от правен анализ на БНБ, пратен до Mediapool става ясно, че всичко е законно.

За опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги, посочиха от централната банка. Единственото изискване е на клиента да се предоставя информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаване на парите в наличност в края на операцията, става ясно от обяснението.

"Действащата национална и европейска правна рамка обаче не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи", изтъкват от БНБ.

"Българската народна банка е извършвала проверка на дейността на "Euronet" във връзка с оперирането на терминални устройства АТМ на територията на страната, като е установено, че изискванията за предварителното уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обменен курс са изпълнени", посочват още от централната банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...