15 бъдещи дипломати ще работят за успешното Българско председателство на ЕС

2010
15 бъдещи дипломати ще работят за успешното Българско председателство на ЕС
Снимка: БГНЕС

Със старта на Българското председателство на Съвета на ЕС започна и професионалният път в сферата на дипломацията за 15 стажант-аташета, които вече са назначени в Министерството на външните работи.

Те преминаха успешно всички етапи на обявения през октомври миналата година общ конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност „стажант-аташе”, съобщиха от МВнР.

Откриваме председателството със сурвакари и църковни песнопения

Най-високопоставените гости от Европа, които ще дойдат у нас за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС на 11 януари...

„Основният ми стимул за работата в министерството е възможността да работя с млади и добре подготвени специалисти в сферата на международните отношения”, казва Илия Начев, който е един от отличниците.

В рамките на следващите шест месеца кандидат-дипломатите ще бъдат активно ангажирани с работа по събитията от програмата на Българското председателство, за които Министерството на външните работи е отговорно. Така стажант-аташетата ще имат възможността да придобият ценни познания и опит в областта на външната политика в един исторически за страната ни момент.

„Много е интересно да се работи за българската дипломация в период, в който България е под светлината на прожекторите като страната-членка на ЕС, която поема Председателството”, споделя стажант-аташето Николай Николов.

За неговата колега Яна Атанасова много ценна е възможността да общува с различни хора, различни култури и да бъде част от формулирането на външнополитическите приоритети на България.

Общината ще информира за промени в движението заради европредседателството

Столична община ще информира максимално рано и бързо за всички промени в движението, породени от Българското европредседателство. ...

За да стигнат до тук, всички те преминаха успешно през трите етапа на конкурса за млади дипломати – подбор по документи, писмен изпит и устно събеседване с комисия. 15-те стажант-аташета са разпределени в дирекциите „Държавен протокол”, „Международно право и право на ЕС”, „Политики и институции на ЕС”, „ООН и сътрудничество за развитие”, „Права на човека”, „Политика за сигурност”, „Обща външна политика и политика на сигурност на ЕС”, „Югоизточна Европа”, „Близък Изток и Африка”, „Източна Европа и Централна Азия” и „Двустранно европейско сътрудничество”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com