30 дни информационна кампания за референдума

7715
30 дни информационна кампания за референдума

Как ще гласуваме на референдума за ядрената енергетика започват да умуват институциите само ден, след като президентът Росен Плевнелиев определи първия референдум в демократичната история на страната да се проведе на 27 януари 2013 година, предаде БЛИЦ.

Организационно-технически с провеждането на референдума е натоварен Министерският съвет. А правилата на гласуване като при избори ще ръководи ЦИК. И от двете институции обаче се въздържат от коментари и чакат да изтекат законните срокове.

Белене въстана срещу въпроса за референдума

Депутатът от БСП Румен Петков и кметът на Белене Петър Дулев оглавиха протест в центъра на града срещу преформулирания въпрос на бъдещ...

Тези дни се чака указът на президента за насрочването на допитването да бъде обнародван. Тогава топката ще отиде в ЦИК, която ще има едва три дни да утвърди изборните книжа и бюлетината. Новото е, че Министерският съвет, освен да организира самия вот, трябва да издаде и информационен лист.

„Предполага се, че в този информационен лист трябва да бъдат изложени мотивите и за реализирането на проекта за нова централа и аргументите на противниците”, заяви експертът Славея Христова пред bTV. Тя е един от основателите на “Болкан Асист” и изпълнителен директор на организацията. "Болкан Асист”е сдружение за партньорство и подкрепа на гражданската активност. Организацията инициира и реализира създаването на законопроект за референдумите.

Да се развива ли ядрената енергетика чрез нова ядрена централа обаче е доста общ въпрос. Ще дадат ли управляващите конкретни аргументи „за” и „против”? От Министерския съвет засега не казват дали ще викат на консултации експерти и инициаторите на референдума при писането на листа.

С информационния лист между Коледа и Нова година ще започне кампанията преди гласуването, която се нарича информационна, а не предизборна. Тя ще трае 30 дни до последния уикенд на януари, когато ще имаме събота за размисъл и в неделя ще ни чакат пред урните.

Файненшъл Таймс: ГЕРБ изопачи с интрига референдума

Чрез интрига ГЕРБ изопачи въпроса за референдума за АЕЦ "Белене". БСП възкръсва, се казва в анализ на авторитетното британско бизнес ...

ЦИК трябва да изясни неуточнените в закона въпроси като това как българите в чужбина, които имат постоянен адрес у нас, ще могат да гласуват.

Едно от предложенията е да отпадне прагът. Ако това не стане, поне 4 милиона и 346 хиляди избиратели трябва да гласуват, за да бъде решението задължително. Точно затова експертът по избори професор Михаил Константинов заложи 5000 лева, че референдумът ще пропадне заради слаб интерес.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com