4 хил. семейства в София не са засегнати от изравнителните сметки на "Топлофикация"

12260
4 хил. семейства в София не са засегнати от изравнителните сметки на "Топлофикация"

Почти половината от потребителите на "Топлофикация - София" ще доплащат изразходвана топлинна енергия, а другата половина ще вземат обратно пари от дружеството заради по-голямо начисляване. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) и председател на работната група за „Топлофикация – София” Зафир Зарков, пред Агенция "Фокус".

49,03% от потребителите на дружеството ще доплащат за потребено парно и топла вода, а 49,75% ще получат обратно пари от "Топлофикация София".

Без лихви върху непотвърдени прогнозни сметки за парното в София

Столичният общински съвет утвърди единодушно новите общи условия за продажба на топлинна енергия от "Топлофикация София" ЕАД, предаде...

Общинският съветник посочи, че столичани вече са получи изравнителните си фактури, като те са достъпни и в касите на компанията. 2,9 на сто от клиентите на дружество все още не са осигурили достъп за отчет на уредите и на основание Наредбата за топлоснабдяване и методиката за дялово разпределение те имат начислени сметки на максимална мощност на отоплителните тела.

„В такива случаи клиентите могат да поискат от своя топлинен счетоводител допълнителна дата за отчет на уредите или преразглеждане на изравнителните сметки, като срокът за такава молба е до началото на октомври. Трябва да се знае обаче, че в резултат от допълнителния отчет сметките на останалите клиенти в цялата сграда могат да претърпят корекции”, предупреди общинският съветник.

Позовавайки се на други данни от изчислителния център на „Топлофикация – София” Зафир Зарков отбеляза, че 3990 семейства в столицата няма да доплащат или да получават суми след изравнителните сметки, тъй като са били на месечен отчет, включващ и водомерите за топла вода. Почти половината от всички потребители на топлофикационното дружество, които имат да получат пари след изравнителните сметки и нямат просрочени задължения, могат да изберат или да получат парите си в брой, или да оставят сумата за покриване на следваща сметка.

„Няма краен срок за получаване на тези суми”, подчерта Зарков. По думите му най-сериозно ще е доплащането при онези потребители, които през отоплителния сезон са заявили нулево или минимално потребление, въпреки че са запазили обичайната си консумация. „Тези клиенти не трябва да се изненадват от изравнителната си сметка, защото по време на отоплителния сезон са заплащали минимални месечни сметки и сега всъщност ще трябва да заплатят реално консумираната през периода топлинна енергия”, коментира още Зафир Зарков.

Фандъкова: Направени са предложения за облекчаване на сметките за парно

Направени са предложения до „Топлофикация София” за облекчаване на сметките на клиентите. Това каза кметът на Столична общи...

Сметките на столичани към „Топлофикация – София” могат да бъдат внесени във всяка каса на компанията или по безкасов път, онлайн, чрез банкомати, електронно банкиране, чрез открита разплащателна сметка в банка, както и през посттерминалите на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com