5000 фирми се проверяват заради данък "уикенд"

1557
5000 фирми се проверяват заради данък "уикенд"
Снимка: Thinkstock

Националната агенция за приходите (НАП) проверява 5000 фирми, които не са декларирали т. нар. данък "уикенд", съобщи шефът на дирекция "Комуникация" във ведомството Росен Бъчваров, цитиран от БНР.

По думите на Бъчваров за тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се ползва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целият данъчен кредит.

"Това, което иска НАП да направи, е не да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението между личното и служебното ползване и да начисли дължимия данък сама", посочи Бъчваров пред националното радио.

В началото на 2016 г. НАП за пръв път реално започна да събира ДДС върху личното ползване на фирмени активи (т. нар. данък "уикенд"). По-късно, в средата на септември, със задна дата от 1 януари 2016 г., бе въведен и втори данък – по избор подоходен или корпоративен, върху самия непаричен доход за служителите, за какъвто се води ползването на служебен автомобил, компютър или друго.

Така на фирмите се наложи да избират дали да плащат 10% върху доходите на служителите в натура или ще начисляват 10% подоходен данък плюс осигуровки, предвиждат промените.
В резултат, освен че плаща ДДС върху част от ползваните фирмени активи, бизнесът вече трябва да внася и преки данъци.

Въведоха се и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква - за служебно. Например за служебните автомобилите бизнесът сам може да определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50 на сто за служебни цели и 50 на сто - за лични.

Стоянова: Данък "уикенд" дава нова възможност за работодателя

Днес дадохме възможност на работодателя да избере да облага дохода си и с еднократен данък, който да плати в размер на 10% върху разход...

При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с недвижимо имущество, когато те не могат да бъдат разпределени чрез измерване, общият размер на всички разходи, свързани с недвижимото имущество, се умножава или по съотношението между площта за лично ползване и общата площ на съответното недвижимо имущество, или по съотношението между часовете за лично ползване и общите часове.

Данъчната основа за активите, които не са коли или имоти, ще е 20% от общия размер на всички разходи, свързани със съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата.

Данък "уикенд" няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи, но данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съответства на броя на служителите и дейността й, стана ясно в четвъртък по време на семинар за промените в данъчните закони за 2017 г., съобщи още националното радио.

Събираемостта на ДДС върху активите за лично ползване е сравнително слаба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com