560 000 дадени без правила на Божидар Димитров

4586
560 000 дадени без правила на Божидар Димитров

560 хил.лв. за честванията на Балканските войни се дават без правила и процедури на новоучредената фондация "Българска военна памет" с председател Божидар Димитров, заявяват от Български дарителски форум.

На 21 юни Министерски съвет (МС) реши да отдели 560 хил. лв. от държавния бюджет за възстановяване и ремонтиране на 51 паметника на военни части и на загинали герои в Балканските войни. Тези средства ще бъдат отпуснати на новоучредената фондация "Българска военна памет" с председател проф. Божидар Димитров, която след това ще ги разпределя по предназначение. Мотивът за този избор, по думите на министър Цветан Цветанов, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война, е че "фондацията е с достатъчно педагогическа насоченост", припомнят от неправителствената организация

Само по себе си решението да се отдаде почит на събития от миналото ни, емблематични за нашата история и памет, заслужава уважение. Притеснителното в решението на МС е начинът, по който е избрана фондация "Българска военна памет" за основен разпределител на държавните средства – без конкурс, без ясни правила и критерии, и без достатъчно убедителни аргументи, подчертават от Български дарителски форум.

На фона на това решение, близо половин година експертна група от представители на неправителствени организации по инициатива на министър Томислав Дончев, работят сериозно по процедури за създаване на прозрачен механизъм за финансиране на гражданския сектор в България и настояват за публикуване на интернет страниците на разпоредителите с бюджетни кредити на изчерпателна и структурирана информация за предоставеното финансиране на гражданските организации и постигнатите от тях резултати. Всичко това е заложено в Проект на стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации (2012-2015), припомнят от НПО.

Решението на МС да отпусне сумата на фондация "Българска военна памет" създава и двойни стандарти при разпределянето на пари от държавния бюджет, и то точно в годината, когато средствата за неправителствени организации, разпределяни на конкурсен принцип, бяха спрени. Това решение не кореспондира с нито един от принципите, заложени в Проекта на цитираната стратегия и обезсмисля усилията на НПО сектора да наложи ясни принципи за разпределяне на държавните субсидии, което води и до по-голямо недоверие в обществото, че парите му подкрепят смислени начинания, каузи и организации.

Български дарителски форум изпрати отворени писма до премиера, финансовия министър и министъра на вътрешните работи с искане МС да преразгледа решението си и да обяви конкурс с ясни правила, който да бъде достъпен за граждански организации, така че да гарантира максимална ефективност в използването на публични средства.

Очевидно институциите заявяват само привидно желание принципите на прозрачно финансиране да се спазват, докато действията им показват обратното. А гражданските организации са принудени ежедневно да следят и да контрират решения, свързани с разпределяне на публични средства, заключават от организацията като допълват, че

Български дарителски форум и група НПО ще организират подписването на гражданска петиция за отмяна на решението на МС.

Редактор: Петър Проданов

Скопие в смут: Божидар Димитров ще снима филм за геноцида на българите в Македония

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей на България и доказан антимакедонец заяви за Агенция „Фокус”, ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com