6000 са със статут на бежанци у нас

6584
6000 са със статут на бежанци у нас

Около 6000 души са получили статут на бежанци или хуманитарна закрила от 1993 година до 1 октомври тази година. Това каза пред журналисти в Пловдив Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигратска служба към Българския червен кръст, предаде “Фокус”.

Стоянова уточни, че това са ориентировъчни данни, тъй като няма официална статистика за броя на бежанците у нас. Основният проблем, който стои пред бежанците в България, е по отношение на тяхната интеграция и е с свързан с овладяването на българския език. Достъпът им до пазара на труда в ситуация на икономическа криза е затруднен и затова цялата програма за работа с бежанците е настроена така, че хората да могат по-бързо и по-качествено да овладяват българския език.

Бежанска вълна в България няма, но има засилен миграционен натиск

Бежанска вълна няма в момента, има засилен миграционен натиск. Това заяви Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанцит...

Бежанците имат същите проблеми, с които се сблъскват и българските граждани, а това са достъпът до пазара на труда и жилищата, каза още Мариана Стоянова. Тези хора нямат дом и трябва да си намерят жилище на собствени разноски и да плащат наеми. За последните близо 20 години бежанците, пристигнали в България от Афганистан и Ирак, са най-много. Има и бежанци от Судан и Сомалия, но техният брой е значително по-малък, допълни Стоянова.

Днес в Пловдив започна двудневен форум, посветен на интеграцията на бежанци в страната. Приветствия към участниците в кръглата маса отправиха постоянният представител на Върховния комисар за бежанците към ООН Ролан Франсоа Вейл, директорът на Интеграционния център към Държавната агенция за бежанците Цветан Петров, генералния директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов и зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков. В кръглата маса на тема “Интеграцията на бежанци в България- предизвикателства пред местната власт” участват представители на регионални дирекции “Социално подпомагане” от страната, директори на приемателните центрове за бежанци и червенокръстци.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com