62,5% биха подкрепили референдума

5370
62,5% биха подкрепили референдума

Само 7% от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ пълнолетни граждани оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата, предаде БГНЕС.

Това показва данните от изследването на обществените нагласи по въпроса на референдума – "за" или "против" развитието на ядрената енергетика, съобщиха от НЦИОМ.

38% от интервюираните определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна – те посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят респондентите с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи. 36% от респондентите определят информираността си по въпроси, свързани с ядрената енергетика, като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи. 19% от интервюираните определят информираността си по въпроса като "никаква". Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

От хората, които биха участвали в референдума, 62.5% твърдят, че ще гласуват "за" развитието на ядрената енергетика, а 37.5% - против. През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ "Белене", "за" изграждането й твърдяха, че ще гласуват 57%, а "против" – 43%.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса. Най-малка е разликата между мненията "за" и "против" развитието на ядрената енергетика при респондентите, които са "средно информирани" по темата. Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.

НЦИОМ ще следи обществените нагласи по темата и ще коментира готовността на българите за участие в референдума през януари 2013 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Дянков ще организира референдума за "Белене"

Финансовият министър Симеон Дянков ще организира референдума за "Белене". Тази задача той получи на днешното заседание на Кабинета, пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com