Адвокатът на Цветан Василев и съпругата му: Те не чувстват вина за фалита на КТБ

3486
Адвокатът на Цветан Василев и съпругата му: Те не чувстват вина за фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

Банкерът Цветан Василев и съпругата му Антоанета не се чувстват виновни за фалита на КТБ, искат да се върнат в България, за да докажат невинността си, но го смятат за опасно, а вилата им на брега на Женевското езеро не е купена с изпрани пари.

Това каза адвокатът им Константин Симеонов пред bTV.

На 24 март Прокуратурата издаде заповед за арест на Антоанета Василева за пране на пари през 2012 г., когато е купила къщата за 23 млн. швейцарски франка. Според магистратите сумата е дарена от Василев и е част от присвоени от банкера средства от Корпоративна търговска банка (КТБ).

По-малко от половината от средствата са прехвърлени от сметката на Цветан Василев в сметката на неговата съпруга като дарение. Повечето пари са ипотечен кредит от чужда банка. Те са по-малко от средствата, декларирани от Василеви като доход в последните години преди сделката, самата покупка също е декларирана, каза адвокатът. Целта ѝ е инвестиция, доколкото знам, добави той.

На въпрос откъде са тези пари, Симеонов посочи, че банкерът е собственик и на други компании, и не става дума за фирми, купувани с пари на КТБ. Това са доходи, които нямат общо с КТБ, те са законни и са обложени с данъци, добави той.

"Освен това през 2012 г. Антоанета Василева няма как и да е предполагала, че съпругът ѝ ще бъде обвинен в присвояване, а за да има изпиране, трябва да осъзнаваш, че парите идват от престъпна дейност. Двамата са подали декларации за произход на парите и са им правени ревизии от НАП и в този период", каза още той.

"В момента Василева е при съпруга си в Белград и смятам, че не беше надлежно уведомена за действията, които предприема Прокуратурата. Има определени опасения за нейната безопасност, ако се върне в България. Василев има притеснения в това отношение. Освен това не очакваме справедлив процес в България", каза Симеонов.

Цветан Василев засега няма да бъде екстрадиран от Сърбия

За втори път процедурата по екстрадицията на банкера Цветан Василев зацикли. Причината - отказ на Апелативния съд в Белград да я одобри...

По думите му Цветан Василев има желание да се върне и да докаже невинността си, но „трябва да има сигурност по отношение на физическата цялост на семейството. Аз съм сигурен, че не ни чака справедлив процес“.

"Василеви се смятат се за абсолютно невинни, абсолютно не чувстват вина. Как рухна банката е много дълъг разговор – тя беше съборена през 2014 г. Няма банка, която да издържи такъв напън, какъвто беше направен през 2014 г.", обясни адвокатът.

Той добави, че няма информация да е издадена заповед за екстрадирането на Василева, но има европейска заповед за арест и постановление за задържане за 72 часа.

В този процес има много повече политика, отколкото право, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com