ДАЗД се самосезира заради разкриването на лични данни за ученика, вербуван от ИДИЛ

4039
ДАЗД се самосезира заради разкриването на лични данни за ученика, вербуван от ИДИЛ
Снимка: ДАЗД

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира от медийното отразяване на случая на дете, въвлечено в дейности неблагоприятни за неговото развитие, свързани с радикализация.

ДАЗД извършва проучване за установяване на административно нарушение по чл. 45, ал. 12 от Закона за закрила на детето от страна на информационна агенция, която разгласи сведения и данни за детето.

Кадри от арсенала на момчето-терорист: Материали за бомби, книга за ислямска държава и неин флаг (ВИДЕО)

МВР разпространи снимки и кадри от арсенала на момчето, което е готвело терористичен атентат в Пловдив. Екип на прокуратурата, ДАНС и М...

Посочени са неговите имена, местоживеене, учебно заведение, клас, в който се обучава, имена на родител и неговото занятие.

В тази връзка за пореден път напомняме, че при оповестяването от медии на прояви деца не следва да се посочват лични данни за тях.

Това включва техните образи, за да не бъдат идентифицирани, поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен ефект върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, предмет на съдебно разследване.

Изпратено е писмо и до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация.

Момчето-терорист от Пловдив било вербувано от "Ислямска държава"

16 годишното момче, което е готвило терористичен акт в Пловдив, било вербувано от "Ислямска държава". Това заяви зам.главният прокурор ...

Целта е гарантиране правата и интересите на детето и оказване на необходимата подкрепа на семейството, в т.ч. при наличие на други деца в семейството. Също така и за целенасочени превантивни действия по отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи, съобщиха от ДАЗД.

Случаите на деца, които се отразяват и обсъждат широко от медиите изискват предприемане на мерки за закрила на децата от въвличане в дейности, които биха имали негативни последици за тяхното физическо, умствено, нравствено и социално развитие.

Това в пълна сила е валидно както за децата, които са жертви на насилие или злоупотреба, но също така и за децата, за които се предполага, че са извършили насилие, противообществена проява, престъпление.

Комитетът по правата на детето в свои коментари по въпроса е заявил, че „Личният живот на детето трябва да бъде напълно защитен на всички етапи на делото, включително по отношение на незаконни записи и възможно разгласяване от медиите“

Психолог: Вербуваното от ИД момче не е било готово да извърши атентат

"На етапа, на който е бил той не е бил готов да извърши теролистичен акт." Това заяви криминалният психолог Иван Тричков, който е работ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com