АЕЖ: Столична община крие видеозаписите от кървавия протест срещу БФС

1859
АЕЖ: Столична община крие видеозаписите от кървавия протест срещу БФС
Снимка: БГНЕС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на АЕЖ записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България – Унгария.

Това става ясно от позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България, които са поискали от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от района на Националния стадион, Министерството на спорта и районите на ул. “Гурко” и “Граф Игнатиев” от вечерта на 16 ноември, когато при сблъсъци между полиция и протестиращи футболни привърженици бяха ранени десетки граждани. Поне девет журналисти пострадаха от полицейско насилие или правата им бяха нарушени от полицията.

Още: МВР само се уличи в лъжа: Няма кадри, доказващи бой между агитки

"Поискахме достъп до записите, за да извършим собствено разследване на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на журналисти и граждани са нарушени, полицията да е единствената, която се проверява сама. Общината изтъква в мотива за отказа си, че в обхвата на записите попадат много лица, включително и деца, и според юристите на администрацията, ако предостави видео материалите на АЕЖ, това би могло да бъде неправомерна обработка на личните данни на тези хора", пишат колегите ни и подчертават, че са внесли ново искане за достъп до записите.

"Случаят на безпрецедентно насилие срещу граждани и журналисти не бива да се оставя без подходящо разследване, понасяне на отговорност от виновните и мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще. Общественият интерес безспорно е да бъде проведено независимо журналистическо разследване. Хората, попаднали в обхвата на видеонаблюдението, са били на публично място. Повечето от тях са участвали в публично събитие. Голяма част от тях попадат и в кадрите на множеството медии, които предават пряко от протеста", пишат от АЕЖ.

Още: Разследват още 7 полицаи за насилие на протеста в София

"Решихме да поискаме от Столична община да гледаме кадрите при тях, в центъра за видеонаблюдение. Самото гледане изключва последваща обработка на личните данни и така Общината няма да може да се мотивира с Регламента на ЕС (GDPR) и със Закона за защита на личните данни, за да ни откаже. Надяваме се този път да получим бърз отговор от кмета Васил Терзиев, тъй като ако се спази максималният срок от 14 дни, ще навлезем в периода на коледните празници, когато ще е трудно да се извърши прегледът на записите на територията на общината. Сигнал за полицейското насилие срещу журналисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. Сигналът е подаден от две международни организации – “Репортери без граници” и Международния институт за пресата (IPI). В сигнала се цитира Асоциацията на европейските журналисти – България. Българските власти са получили срок до 1 март 2024 г. да отговорят какво са предприели по сигнала", се казва още в позицията.

Още: Зверските сцени на полицейско насилие над журналисти и граждани стигнаха до Съвета на Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com