АФП: Корупция. Oръжия от Студената война все още убиват в България

5891
АФП: Корупция. Oръжия от Студената война все още убиват в България

Двадесет години след разпадането на Варшавския пакт, неговите оръжия все още убиват в България, след като липсата на пари и предполагаема корупция спъват утилизирането на тонове стари муниции, коментира АФП последните инциденти у нас.

Трима работници бяха убити и девет други ранени миналата седмица при серия от експлозии в депо за утилизация на оръжия, собственост на частната фирма „Берета трейдинг”, припомня агенцията.

Биологичните находки край Петолъчката са идентифицирани

В резултат на извършената ДНК-експертиза е доказано, че откритите биологични находки в района на взривените складове край пътния възе...

Първоначалният силен взрив, оставил кратер дълбок 4-6 метра, е станал вероятно заради нарушаване на правилата за сигурност, твърди прокурор. Мащабът на инцидента е можело да бъде ограничен, ако фирмата не е съхранявала и други муниции в склада в оръжията за унищожаване, допълва АФП.

Оцелелите от взривовете, всичките бедни хора от околните села, разказват пред телевизионните екипи, че са били обучавани няколко дни и за работата им е плащано по 300 лв., малко над минималната работна заплата от 290 лв.

„Не че „Берета трейдинг” не е могла да наеме професионалисти. Просто е предпочела да спести от заплати”, коментира АФП и отбелязва, че много специалисти, уволнени от оръжейната индустрия след падането на комунизма през 1989 г., са способни да вършат тази работа.

Междувременно жителите на село Горно Александрово, което пострада от взривовете край Петолъчката, отказаха пари на ръка.

КБ не приема абдикирането на държавата от трагедията с взривовете

Настоящата декларация на Парламентарната група на КБ не е просто поредната декларация. Не е емоционален изблик или популистки слова, ...

Вместо това хората предпочитат строителни фирми да оправят щетите по къщите и дворовете им.

След взривовете 75 къщи в селото са с изпочупени стъкла, паднали мазилки и тавани. Според комисията, назначена от кмета на общината, щетите възлизат на около 25 000 лева.

Във вторник в района на взривовете пристигнаха още 30 сапьори от Министерството на отбраната. Те работят в радиус 10 км от района на взрива, а не само в 3-километровата зона за безопасност.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com