Ахмед Ахмедов: Молитвеният дом в "Люлин" е законен, в страната има около 200

3512
Ахмед Ахмедов: Молитвеният дом в "Люлин" е законен, в страната има около 200
Снимка: Getty Images / Guliver

Мюсюлманската общност никога не се е противопоставяла и не е враждувала с други религиозни общности. Ако се твърди, че мюсюлмански храм е опасен, това вече е опасно заиграване с религиозните чувства на мюсюлманите в страната.

Това каза депутатът Хюсеин Хафъзов по повод посещенията си в мюсюлманския молитвен дом в столичния ж.к. „Люлин“. Мюсюлманите се събират там, защото столичните кметове Борисов и Фандъкова с години са отказвали да разрешат строежа на нова джамия, изтъкна той.

В София били нужни 3 джамии за нуждите на мюсюлманите

Мюсюлманите в София имат нужда от 3 джамии на комуникативни места в столицата. За това се обяви районният мюфтия Мустафа Избищали. Прич...

"Месчидът е помещение, което дава възможност на мюсюлманите да се събират и да изповядват своята религия. Какво буди подозрения и опасност? Моята молитва като мюсюлманин или кое точно?", попита той.

"Там, където няма възможност за джамия поради репресии и ограничения, както е в България и в София, тогава се разкрива Месчид. Месчидът е помещение, което може да бъде или в сграда с друга функционалност, или самата сграда да бъде преобразувана в Месчид. В Европа аз знам, че има десетки хиляди Месчиди, подобни на този", заяви той, цитиран от БНР.

Ахмед Ахмедов, говорител на Главния мюфтия, допълни, че и законът не изисква молитвените домове да имат отличителни знаци. Молитвеният дом в „Люлин“ е законен и е регистриран по всички правила на Закона за вероизповеданието и в Общината, категоричен е той.

"Такива молитвени домове в цялата страна има около 200. Това е мярка, която се практикува традиционно от хилядолетия - там, където няма джамия и няма нужда от голяма джамия, се разкрива молитвен дом. В София са три такива молитвени домове - в "Люлин", в "Орландовци" и в "Ботунец"", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com