АКФ: Сграда над хижа "Седемте рилски езера" се дава под наем за ловен турзъм

12819
АКФ: Сграда над хижа "Седемте рилски езера" се дава под наем за ловен турзъм
Снимка: iStock/Guliver

Сграда на горско стопанство над хижа "Седемте рилски езера" се отдава под наем за ловен туризъм с конкурс на министерство на земеделието. Хижата обаче е с курортно предназначение и се намира на територията на национален парк "Рила", извън дивечовъдния участък "Паничище".

Затова Антикорупционният фонд сезира главния инспекторат на Министерски съвет със съмнения за възможни нарушения на закона, обясняват от фонда. 

Еколози съзират опасност за Рилските езера заради многото туристи

Драстичен ръст има на туристите до Седемте рилски езера. Екоактивисти се опасяват от заблатяване на езерата и превръщането им в новия ...

Справка на правния екип на неправителствената организация в кадастрално-административната информационна система показва, че база за ловен туризъм сграда "Рилски езера" не се намира на територията на дивечовъден участък "Паничище", а се намира на територията на Национален парк "Рила", като в кадастралната карта и регистър е посочено, че сградата има функционално предназначение курортна, туристическа сграда. 

Експертите на фонда обръщат внимание, че според закона за лова и опазване на дивеча "бази за ловен туризъм" са сгради и прилежащите към тях терени и инфраструктури, специализирани за нуждите на ловния туризъм. А законът за защитените територии забранява дивечоразвъдна дейност и ловуването в национални паркове освен при регулиране на числеността на животинските видове. Затова фондът сезира по компетентност инспектората към кабинета, като очаква да се извърши проверка, да се съберат доказателства и да установи дали са налице извършени нарушения на закона. 

Подобряване на състоянието на сграда "Рилски езера", така че да бъде ползвана за туризъм е мотивът за конкурса, отгварят от териториално поделение на Югозападното държавно предприятие и потвърждават факта, че тя е на територията на Национален парк "Рила", но е собственост на "ДГС Дупница".

За законността на провеждане на конкурса, вече е била извършена проверка от РДГ Кюстендил, която установи, че няма нарушения при подготовката на конкурсната документация и провеждането на конкурса, пишат още от предприятието.

Повече от 100 000 туристи са посетили Рилските езера през лятото

Повече от 100 000 туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон, като ръстът е над 12%. Това съобщи в Сапарева баня мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com