Андрей Слабаков: Културата е най-засегнатият сектор от пандемията

1582
Андрей Слабаков: Културата е най-засегнатият сектор от пандемията
Снимка: БГНЕС

Културата е най-засегнатият от пандемията сектор. Около това мнение се обединиха евродепутат Андрей Слабаков, който е член на Комисията по култура и образование на Европейския парламент, както и известния ни актьор Мариан Бачев, който е и ръководител и на Театрална работилница "Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт".

Слабаков е категоричен, че в Брюксел неглижират културата заради пандемията и когато тръгне да се пести, първо се гледа към съхращаване на разходи за култура и образование. Той даде пример с програмата "Творческа Европа" - тя има бюджет от 2,4 млрд. евро в периода 2021 – 2027 година (многогодишната финансова рамка на Европейския съюз). Все още не е ясен календарът ѝ – Слабаков се надява да е готов до юни, 2021 година, но предупреди: "До юни ако стане, ще сме адски бързи".

НА ЖИВО: Когато културата говори, всички разбираме

Колко от вас, драги приятели, са чували приказката за Вавилонската кула? Съвременните технологии дават възможност бързо да намерите за ...

Като друг пример за програма, с която се подкрепят творческите индустрии и изкуствата, Слабаков посочи "Еразъм +".

Андрей Слабаков посочи и какъв според него е основният проблем в Брюксел, не само що се отнася до културата, но с конкретен пример за сектора. Когато представяш проект, примерно от 100 странции документация, половин до 1 е самият проект – другото са документи. И при оценката се гледат документи, документи – хайде някой да прочете и самият проект, призова евродепутатът ни с красноречиви думи: "Има го този документ, има го този документ, прочети за какво става дума в проекта". "Много от хората не подозират каква тежка бюрокрация цари, нашата е нищо в сравнение с брюкселската", категоричен беше Слабаков.

Представителят ни в Европейския парламент даде и по обща картина на погледа на Брюксел към културата – Европейският съвет искал да отреже парите за следващите 7 години за култура и образование с над 50% - от 45 млрд. евро на 20 млрд. евро. Дори Зелените, с които не се спогаждаме, се противопоставиха и действахме заедно, добави Слабаков, давайки нов пример колко неприемливо е било поведението на правителствените ръководители в ЕС (Европейския съвет).

Като личен опит от Европейския парламент (той влезе там през 2019 година) и като политическо верую, Слабаков сподели следното: "В ЕП съм единственият от гражданска квота, влязъл с преференциален вот. Към мен се отнасят изключително внимателно и с уважение. Старая се да работя първо и в интерес на България, после в интерес на Европейския съюз. Ако твоята държава е добре, и другите ще са добре".

Окончателно: ГЕРБ изпраща шестима евродепутати в ЕП, ВМРО - двама

Централната избирателна комисия заседава. Очаква се скоро да бъде обявен точният брой гласове, които всяка партия е получила, но вече е...

Още: Във време на пандемия: Спасителният пояс, който ни опазва като хора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com