Антимафия разпитва Мирослав Найденов

6834
Антимафия разпитва Мирослав Найденов

Земеделският министър Мирослав Найденов ще бъде разпитан от Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси поради скандала с двете бивши служителки на Агенцията по храните.

Двете млади дами получиха по 50 000 лв. "за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter". Регистрацията в тези социални мрежи е обсолютно безплатна.

В същото време една от дамите - 25-годишната Кристина Спасова, за кратко време е успяла да закупи два офиса за над половин милион лева. Комисията се ръководи от депутата Бойко Великов.

На 21 август Агенция БГНЕС публикува факсимиле, което разкри, че фирма на бившите пиарки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е сключила договор за около 50 000 лв. за представяне в социалните мрежи Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Фермери, участващи в Комитета по наблюдение на програмата, алармираха БГНЕС за подписания договор, а от Министерството на земеделието и храните потвърдиха за него. За"изработване и поддържане на интернет страница на ПРСР в Facebook и Twitter" на 12.01.2012 г. е сключен договор с "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД. Така най-накрая се разбулва мистерията коя е фирмата - късметлия, взела апетитната поръчка, след като от седмици се говори за това. От аграрното министерство обясниха, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки. Водещият критерий за избор на изпълнител е бил най-ниската предложена цена.

Зад "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД обаче стоят бившите ПР-ки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на 25-годишната Кристина Спасова и с година по-малката от нея Лора Димитрова. Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата е учредена на 26.09.2011 г., т.е. само три месеца преди да се подпише договорът. Интересно е още и това, че преди да учреди фирмата фирмения регистър ДАКСИ показва, че госпожица Спасова е била в управата на Консорциум Д енд Д-КЕЙ ЕМ КОМ ДЗЗД, за която ДАКСИ посочва, че е прекратила дейността си. Собственици на последната фирма с 50% от капитала е била Д ЕНД Д - Агенция за проучване и връзки с обществеността .

Според официалния отговор на МЗХ до БГНЕС Кристина Спасова е работила като старши експерт "Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" от 20.04.2011 до 26.09.2011. В същата дирекция е работила и Лора Димитрова, но на длъжност младши специалист. Тя е работила там от 09.03.2011 до 27.02.2012 г.

Редактор: Петър Проданов

Няма спрени европейски средства за земеделие

Няма спрени европейски средства за земеделие за България. Това каза пред журнали министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com