Антон Генов: БАБХ допуска административен произвол

11470
Антон Генов: БАБХ допуска административен произвол
Снимка: БГНЕС

Бившият футболен съдия и шеф на столичен клон на БАБХ изпрати до редакцията ни отговор във връзка с изявената позиция на БАБХ по повод прекратяване на служебното му правоотношение с агенцията.

1. Изразената от БАБХ позиция, че мотивите за освобождаването ми от агенцията са свързани с факта, че не отговарям на изискванията за длъжността по отношение на организиране и осъществяване на дейностите за граничен контрол, е необоснована. Нещо повече - тази позиция илюстрира правния нихилизъм на ръководството на агенцията, за което, очевидно, изпълнението на закона не е задължително, тъй като те вероятно смятат, че стоят над него.

От БАБХ обясниха мотивите за освобождаването на Антон Генов

От БАБХ отговориха на официално запитване на Actualno.com какви са мотивите за освобождаването на шефа на столичен клон на агенцията Ан...

Заповедта, с която ми е прекратено служебното правоотношение по реда на чл. 107, ал. 1, т. 5 от Закона за държавния служител е мотивирана с наличие на обективна невъзможност да изпълнявам служебните си задължения.  Искам да посоча, че разпоредбата на чл. 107, ал.1, т.5 от ЗДСл е бланкетна и във всеки отделен случай органът по назначаването следва да посочи конкретни факти, които изпълват нейното съдържание. Обективната невъзможност е състояние, възникнало по причини, които са извън волята на страните по правоотношението. В съдебната практика константно се приема, че за да е налице обективна невъзможност по смисъла на чл. 107, ал.1, т.5 от ЗДСл е необходимо да са изпълнени три кумулативни условия:

1/ да е създадена нова фактическа обстановка;

2/ същата да води до невъзможност служителят да изпълнява задълженията си по длъжностна характеристика;

3/ причините за тази невъзможност да не зависят от волята на страните по правоотношението.

В един и същи ден - на 27.08.2020 год. изпълнителният директор на БАБХ е издал две отделни заповеди, като с едната заповед съм възстановен на длъжността, която заемах преди незаконосъобразното прекратяване на служебното ми правоотношение, а с другата заповед прекратява служебното ми правоотношение, като заедно с тази заповед за прекратяване ми се връчва и нова длъжностна характеристика за длъжността „директор на ОД по БХ - София град”.

Уволниха шеф от БАБХ - вече клиент на прокуратурата

Шеф на столичен клон на БАБХ е бил освободен от длъжността си. Става дума за бившият футболен съдия Антон Генов. Информацията беше опо...

С тази длъжностна характеристика органът по назначаването е изменил фактическата обстановка, но тази промяна е станала само и единствено по волята на органа по назначаването и тя не води до обективна невъзможност за изпълнение на служебните задължения от моя страна. Тези нови изисквания са преодолими и зависят от волята на страните по правоотношението. В този смисъл са и Решение № 97 от 25.07.2019 год., постановено по административно дело № 80/2019г., по описа на Административен съд - град Габрово, потвърдено с Решение № 11169 от 20.08.2020 год., постановено по административно дело № 11958/2019год., по описа на Върховния административен съд на Република България-Пето отделение, тричленен състав.

Мога да посоча много други решения, тъй като това е константна съдебна практика, но се ограничавам само до тези две решения, тъй като това са двете решения с които бе отменена предишната заповед на изп. директор на БАБХ, с която бе прекратено служебното ми правоотношение на същото правно основание.

Този административен произвол от страна на ръководството на БАБХ е от октомври 2017 год. до настоящият момент. До този момент служебното ми правоотношение бе прекратено два пъти и това е третото по ред прекратяване, като до този момент и двете предходни заповеди на изп. директор на БАБХ са обявени за незаконосъобразни с влезли в сила решения. Както се случи след първата незаконосъобразна заповед, след отмяната и на втората заповед, директорът на БАБХ само формално изпълни влязлото в сила съдебно решение и още същия ден отново прекрати служебното ми правоотношение.

Именно поради това твърдя, че в случая е налице типичен пример за правен нихилизъм и административен произвол от страна на изп. директор на БАБХ и никой не държи сметка за моето физическо и психическо състояние, както и за факта, че за този период аз съм лишен от правото ми труд. Друг е въпросът и какви са финансовите последици за БАБХ, тъй като до този момент те са задължени да заплатят всички разходи по водените дела, както и 12 заплати за незаконосъобразното прекратяване на служебното ми правоотношение. Всичко това е за сметка на нас, на българските данъкоплатци.

Аз вярвам в българското правосъдие. Аз вярвам в справедливия български съд, завършва позицията си той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com