АПИ: Няма виновни за магистрала "Струма"

12161
АПИ: Няма виновни за магистрала "Струма"
Снимка: БГНЕС

Магистрала "Струма" приключва километър и половина преди границата с Гърция. От края на магистралата до граничния пункт движението трябва да се осъществява по двулентовия път Е-79, което е предпоставка за затапване на трафика и катастрофи.

Павлова: Не е вярно, че "Струма" свършва в нищото, разширяваме я заради трафика

Офертите на пътните фирми за разширяването на близо 1,5 км от пътя между магистрала „Струма" и граничния пункт Кулата-Промахон се...

За да не се стигне до тази ситуация, пътят тепърва ще бъде уширен, а ремонтът ще струва още над 3 милиона лева. Виновни за ситуацията обаче няма, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

Не може да се говори за пропуск в проекта за магистрала "Струма" каза шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Причината последният километър и половина да не е част от проекта на аутобана е, че тази територия не е на пътната агенция, а на митниците и именно тяхно е било задължението да модернизират участъка и да увеличат неговия капацитет, уточни Лазаров.

„Това е станало още в далечната 2001-2004 година, когато имаше една офанзива по подобряване на гранично-пропускателните пунктове, за да можем да се подготвим за влизането в Европа. За съжаление, във времето това нещо не се е реализирало и към настоящия момент тази отсечка от пътя остана двулентова", обясни Лазаров.

За наличието на проблемния участък е станало ясно е едва в края на миналата година, а самият проект на магистралата е правен в периода 2006-2007 година.

Движението по магистрала "Струма" до Дупница се пренасочва

От 11 часа днес до 18 часа на 19 юни движението по лот 1 от АМ „Струма“ Долна Диканя – Дупница, в посока София, се пр...

„Няма вина по простата причина, че пътната агенция няма юридическо право, няма собственост да влезе там. Това се води граничен пункт", каза Лазаров.

На въпрос дали е можело този проект за излезе по-евтино на страната, шефът на АПИ отговори: „Бързаме, за да го направим с европейско съфинансиране, тъй като то става неразделна част от АМ „Струма". По-евтино надали може да бъде направено по простата причина, че към 2008 година цените на строителните работи са били по-високи отколкото към настоящия момент", твърди Лазаров.

Сегашният проект предвижда капацитетът на път Е-79 да се увеличи с една лента в посока Гърция. Крайният срок за завършването му е август тази година. Инж. Лазаров увери, че тези дейности няма да доведат до забавяне на пускането в експлоатация на магистрала "Струма" в участъка до граничния пункт Кулата, съобщава Дарик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com