Армията ще може да стреля "при въоръжено нападение" по границата

2587
Армията ще може да стреля "при въоръжено нападение" по границата
Снимка: БГНЕС

Армията, която помага на "Гранична полиция" в охраната на границата, ще е въоръжена. Това ще стане възможно, тъй като Министерството на отбраната възнамерява да разшири правомощията на военните да използват оръжие в мирно време чрез промени в Закона за отбраната.

Предвижда се военнослужещите да могат да стрелят при въоръжено нападение или непосредствена заплаха с оръжие срещу тях, при въоръжено нападение срещу друг военнослужещ или върху охраняем обект или субект. Ако промените бъдат приети, опазването на държавната граница влиза в хипотезата на охраняем обект. Така войниците ни ще имат законово основание да използват оръжието, с което са въоръжени. В момента съществува текст в закона, който дава възможност на военния да вади оръжие само в първия случай, пише в. "Сега".

Привличат младежи в армията със законови промени

Повече права за военните, подмладяване на личния състав и допълнителни правомощия за военния министър предвиждат промени в закона за от...

Според мотивите за промените, с новите текстове са прецизирани случаите, при които може да се използва оръжие. Въпреки че от военното министерство не го признават, промените са свързани с новите задължения, които военните имат по охрана на сухопътната граница. Още с привличането на армия по опазване на браздата стана ясно, че военните ще ходят с оръжие, но то ще бъде по-скоро за сплашване. Това предизвика негодувание сред военнослужещите. 

С промените в Закона за отбраната се предвижда бригадата "Специални сили" да мине на пряко подчинение на началника на отбраната. В момента тя е на пряко подчинение на командира на Сухопътните войски. Промяната цели създаването на възможност за оптимизиране на командната верига и по-бързото изпълнение от бригада "Специални сили" на внезапно възникнали задачи, се отбелязва в мотивите към проекта.

Засега правителството не възнамерява да връща наборната армия, както искаха най-вече от Патриотичния фронт. Мирновременният състав на въоръжените сили се комплектува на професионален принцип, като се доокомплектува с личен състав и техника чрез изграждане и поддържане на доброволен резерв. Това е записано в приетата от Министерския съвет актуализирана Национална отбранителна стратегия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика