Асоциацията на социолозите иска проверка на последните проучвания

7294
Асоциацията на социолозите иска проверка на последните проучвания

Асоциацията на социолозите иска да бъде направена проверка на изследванията върху политическите нагласи, направени от социологическите агенции в последните месеци. Това съобщи председателят на асоциацията проф. Михаил Мирчев.

Проверката трябва да установи дали има злоупотреба с начина, по който се извършва събирането и анализа на данните за подкрепата на избирателите към определена политическа сила.

От асоциацията на социолозите предлагат да се проведат и обучителни семинари за журналисти, които работят със социологически данни.

„Аз, като председател на Българската социологическа асоциация, бих написал едно писмо до агенциите, чрез които в момента се разраства това искане, дали ще ни допуснат да направим един професионален одит на техните методики и на нищо друго, освен на методиките. Ако МБМД каже „да", тя декларира, че е готова. Ние, като ръководство, ще си оторизираме трима-четирима колеги, които ще отидат, ще се запознаят с методиките, а не само с въпросника, защото са поне 7-8 методики в едно изследване, и накрая ще се произнесат дали всичко е коректно, или някъде има смущаващи неща. Ако кажат: „не", ние, като професионална организация, никого не можем да задължаваме да прави нещо, ние можем да въздействаме само като авторитет, като професионално становище и т.н.", обясни Михаил Мирчев.

Според него само по себе си едно изследване няма как да манипулира обществените нагласи. За да се случи това, са необходими еднакви данни от няколко поредни изследвания в продължение на седмици. Той обаче не гарантира, дали някои колеги все пак не си „мечтаят" това да се случи благодарение на тяхното изследване.

Самата Радева също присъства на пресконференцията, но като обикновен гост, а не като поканена от БАС. Тя заяви пред журналисти, че приема позицията на БАС като „лична победа" и изтъкна, че е готова да предостави изследването си за проверка от тяхна страна.

Още вчера Радева призова за външна проверка и оценка на изследването си, като бе готова да предостави всички необходими данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...