Б. Димитров: Бъдещата съюзна операция срещу ИД да бъде под кодовото име "Свети цар Тервел Български"

6705
Б. Димитров: Бъдещата съюзна операция срещу ИД да бъде под кодовото име "Свети цар Тервел Български"

Вече е ясно – съюзна операция срещу „Ислямска държава” ще има. Всъщност основите на съюза вече са положени – Франция и Русия вече заедно бомбят джихадистите. Скоро към тях ще се присъединят и САЩ и Великобритания. А може би и ние. С какви сили не е ясно. Май все още летят няколко СУ-25 и МИГ-21. А и една 69 стрелкова бригада, май имаме и 30-40 танка Т-72.

Но думата днес ми е за друго, пише в свое писмо до медиите директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и допълва:

Турски граничари застреляха предполагаем член на ИД

Турските сили за сигурност убиха предполагаем боец от „Ислямска държава” и задържаха още 21 души. Това предаде AFP. Заподо...

"Всяка операция от този род си има кодово име – „Пустинна буря” например. Тъй като тази операция е срещу „Халифат” – т.е. всесветска ислямска държава, време е чрез кодовото име на бъдещата операция да бъде „Свети цар Тервел Български” – победителят на първия Халифат.

За какво става дума. В 716 г., изпълнявайки волята на пророка Мохамед войските на Халифата нахлуват в Европа през двете и врати – Гибралския проток и Босфора. На запад, макар и с по-слаби сили, превземат цяла Испания и ще бъдат спрени едва в 734 г., във Франция при Поатие, 6000 французи ще разгромят 6000 арабски бойци.

На изток нещата са далеч по страшни. Тук е главният удар. Двеста хиляди араби – джихадисти с 5000 кораби десантират пред Константинопол и атакуват града – столица в тази епоха на християнска Европа. Изнурените му защитници отбиват поредната атака, знаейки, че за следващата вече нямат хора и сили. Отчаянието им става пълно, когато забелязват по хълмовете над Града гъстите редици на български конни полкове. Византия е в лоши отношения с България, преди пет години сме и воювали и те смятат, че българите идват да помагат на арабите.

В следващите минути обаче защитниците на Константинопол виждат, че българската конница тръгва в атака срещу арабите. Българите секат джихадистите като тръстика. От крепостните стени се разнася тържествуващ вик: „Христос Ника” /Христос побеждава/.

Какво става? Цар Тервел Български е християнин и в този случай побеждава християнската солидарност. Въпреки проблемите си с Византия, той решава да я спаси, защото си дава сметка, че така спасява християнството.

Обама хвали Путин за Сирия, САЩ се готви да прати самолетоносач срещу ИД

Американският президент Барак Обама похвали ролята на Русия в преговорите за прекратяване на кризата в Сирия. Той изложи перспективата ...

В разгърналите се сражения българите избиват 195 000 араби, само в последното сражение – 33 000. Успяват да избягат само 5 000.

Цар Тервел Български е обявен за спасител на Европа и като такъв е бил тачен до ХVIII век. За него във Франция, Италия и Германия са създадени десетки драми, романи, поеми. Обявен е за светец и от Западната и от Източната църква под името „Свети цар Тривелий”. Образа му краси стотици възрожденски църкви.

Неизвестно защо „Свети цар Тривелий” е забравен и в Европа и у нас в края на ХIХ и ХХ век.

Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името „Свети цар Тервел Български”.

 

Вдигат паметник на кан Тервел в Поморие

Изложба за живота и делото на българския кан Тервел /701-722 г./ бе открита във фоайето на читалище „Просвета" в Поморие. Тя е по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com