БАБХ спечели едно от делата срещу "Евролаб 2011" във ВАС

2012
БАБХ спечели едно от делата срещу "Евролаб 2011" във ВАС
Снимка: БГНЕС

Поредно развитие в съдебната сага между Българската агенция по безопасност на храните и фирма „Евролаб 2011“ относно граничния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. Върховният административен съд уважи частично жалбата на изпълнителния директор на агенцията да отмени част от определение от 22 юли т.г. 

Делото, което е решено днес, се отнася за писмо, с което е отменено разпореждане за допускане на предварително изпълнение на писмо на шефа на БАБХ до началник отдел „Граничен инспекционен пункт – Капитан Андреево“ в Дирекция „Граничен контрол" в агенцията. Във въпросното писмо се разпорежда от 20 май 2022 г. проби от пратки на плодове и зеленчуци от Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“ да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ. Според изпълнителния директор на агенцията, този документ, който има само вътрешнослужебен характер, довел до определяне на срок за изпълнение, който обективно предхожда датата, на която то би подлежало на изпълнение, ако се оспори. 

АКФ: БАБХ е нарушила закона - не може да отдава на "Евролаб 2011" държавни сгради за граничен контрол

Договорът, с който Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е отдала под наем помещения на граничния пункт „Капитан А...

В своята жалба самият шеф на БАБХ изрично заявява, че не е допускал предварително изпълнение с оспореното писмо. Ето защо подадената жалба от „Евролаб 2011“ ЕООД, по която е образувано и е висящо дело, е спряла изпълнението на оспореното писмо на изпълнителния директор на БАБХ, с което е разпоредил проби да се извършват в централната лаборатория на агенцията.

„Дори да се приеме, че разпореждането не е акт с вътрешнослужебен характер, в него не се съдържа разпореждане за допускане на предварително изпълнение и съответно не се съдържат мотиви за това. Считам, че самата жалба е насочена срещу несъществуващ административен акт и никъде в разпореждането не се съдържат данни за допуснато предварително изпълнение“, пише в жалбата на изпълнителния директор на БАБХ. С днешното определение върховните магистрати се съгласяват с това твърдение. „Липсва и правен израз, който да бъде възприет като действително волеизявление на административен орган, насочено към постигане на конкретна цел“, пише в определението на ВАС.

Предисторията на спора е, че писмото беше атакувано пред Софийския административен съд от „Евролаб 2011“ ЕООД, но съдът остави жалбата без разглеждане. На 19 юли т.г. ВАС го отмени и върна делото в административния съд за разглеждане по същество. Върховните магистрати приеха, че писмото представлява вътрешнослужебен акт, но съгласно конституцията и решение на Конституционния съд, когато той засяга права и интереси на определен кръг от хора, те имат право на съдебна защита.

„Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е отменил несъществуващо разпореждане за допускане на предварително изпълнение, с което е постановил недопустим съдебен акт“, се казва още в днешното определение.

Уволненият шеф на БАБХ: На мое място се върна човекът, подписал с "Евролаб"

На мястото ми служебното правителство назначи Христо Вълчанов - човекът, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 година. Тов...

Припомняме, че Българската агенция за безопасност на храните и „Евролаб 2011“ водят помежду си над десет дела, които са на различен етап. Скандалът възникна заради спрения договор за фитосанитарен контрол, който фирмата осъществява. Оказа се, че "Евролаб" действа едновременно като представител на множество фирми-вносители и като контролен орган за стоката, която те внасят, което според бившето правителство на Кирил Петков говори за конфликт на интереси. В рамките на скандала бившият вече директор на БАБХ Христо Даскалов и тогавашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов обявиха, че са получавали предложения за подкуп и заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com