Банов: Софийският университет не е единствен, проблемът се решава с проверки и глоби

2708
Банов: Софийският университет не е единствен, проблемът се решава с проверки и глоби
Снимка: Йорданка Калчева

Подмяната на климатиците по фасадата на Софийския университет отново ядосаха министърът на културата Боил Банов, който пред БНТ обяви какво сочи завършилата проверка на Инспектората.

"Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, всички климатици, се бият дупки да се монтират нови под някаква схема, която от университета са решили, че е добра", обясни Банов.

Сурова глоба заплашва Софийския университет заради дупките по фасадата

До 30 000 лв. може да достигне глобата за Софийския университет за несъгласуване на документация около казуса с дупки по фасадата на Ре...

По думите му нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към Паметници на културата. Затова дупките по фасадата на сградата ще бъдат запълнени с подобаващи материали, а следващата седмица ще бъде връчен акт на ръководството на университета. С ректора му обаче министърът не смята за нужно да се чуе и разговаря в тази ситуация.

"Мисля, че тъй като това е рецидив при тях, и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева", каза той.

В случая има ясно нарушение, категоричен беше той. БАнов разви хипотезата, че вина за случилото се има "някой, който се занимава с имотите им и е некомпетентен."

Има много такива казуси на територията на цялата страна и се действа по един и същи начин, каза Банов. "Проблемът се решава с непрекъснати проверки, глоби, наказания, с прецизни указания", смята министърът.

Разследват дупките по фасадата на Софийския университет

Има институции в България, които си мислят, че са над законите. Така си обяснявам пробитите дупки за поставянето на климатици по сграда...

"Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето.", подчерта той.

Рушащите се паметници на културата в столицата влизат в две хипотези, обясни министърът. В първия става въпрос за хора, които нямат средствата да реагират и предпочитат да го продадат, но паметник на културата в лошо състояние не носи голяма печалба и чакат някакво събаряне или промяна в закона. Другият случай е на инвеститори, които търсят ситуация във времето, за да префасонират обекта.

"Това е една игра на котка и миша, която ние устойчиво следваме без никаква промяна в нашето поведение. Доста са и добрите примери.", каза той.

От думите му стана ясно и, че бившата сграда на Националния институт за паметници на културата на бул. "Дондуков" ще бъде придобита от Столична община. Сградата ще бъде реновирана и ще бъде предоставена за културна инфраструктура. Ще бъде превърната в галерия. Ремонтът ще е за сметка на общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com