Б.Димитров: Нека в македонския Археологическия музей оставят място и за моята фигура

23108
Б.Димитров: Нека в македонския Археологическия музей оставят място и за моята фигура
Снимка: БГНЕС

В Археологическия музей на Македония нека да оставят място и за моята фигура, защото не се съмнявам, че ще бъда обявен за македонец. Това каза историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Възмутен съм от някои македонски електронни медии, които се подиграват с усилията на македонското правителство и на колегите от Археологическия музей, да представят, макар и като восъчни фигури, видни македонски дейци от Античността и Средновековието, заяви той, цитиран от Фокус.

Македония и Албания харчат най-много за електроенергия в Европа

Македония и Албания харчат почти двойно повече за енергия от средното ниво за Европа, показват статистическите данни. Средната консума...

„Особено много се подиграват с образа на цар Александър Македонски, който, видите ли, бил женствен. Един дори твърди, че приличал на леля му Живка, която работила като билетопродавачка в Славия”, каза Димитров.

"Истината се крие в това, че македонските колеги твърдо са се придържали, спазвайки историческата истина, към реалния образ на Цар Александър Македонски, който наистина е бил женствен. Публична тайна е, че Цар Александър Македонски, е бил гей, както и повечето антични македонци", допълни той.

„Гей е бил дори император Василий II – Македонец, с голямо „М”. Като цяло, гейството е било широко разпространено между македонците”, обясни проф. Божидар Димитров.

Нищо друго не е направил авторът по поръка на колегите, освен да спази историческата истина, и да представи Александър Македонски с женски образ, допълни той.

Скопие взриви македонското общество с восъчните фигури на Александър, Филип, Самуил и Юстиниан

Восъчни фигури на Александър Македонски, майка му Олимпия, Филип Втори, Аристотел, Персей, цар Самуил и Крали Марко ще бъдат поставени ...

„Малко съм смутен и от друго - че в големите световни музеи, с новата си сграда, македонският музей наистина става такъв, поне като сграда. Използва восъчни фигури, за да представя исторически личности. В музеите от този ранг господства правилото – „негово величество – оригиналът”. Музеите се стараят да нямат копие дори на обикновени експонати, а за восъчни фигури да не говорим - за тях има отделни музеи, Восъчният музей на мадам Тюсо например, както и други подобни. Аз разбирам трудностите на македонските колеги. В грамадната си нова сграда, за която ние тук в България можем само да си мечтаем, те не могат да се възползват от огромното археологическо богатство на македонската земя, тъй като 90 на сто от него е българско, т.е. от времето на средновековните български държави, от които Македония е била неразделна част. Даже две от столиците на България в определен исторически период – (Скопие и Охрид) - са на територията на Македония. Затова великодушно казвам – хайде, нека те да направят този пробив в музейната практика, и да поставят восъчни фигури там”, каза проф. Божидар Димитров.

"Нека да оставят място и за моята, защото не се съмнявам, че по подобие на тези личности, част от които са българи и аз ще бъда обявен за македонец и ще ми поставят восъчна статуя”, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com