Б.Димитров: С европейски, значи и български пари, се финансира антибългарска кампания в Македония

54049
Б.Димитров: С европейски, значи и български пари, се финансира антибългарска кампания в Македония

Българските евродепутати би трябвало да информират брюкселските фактори как реално се харчат европейските средства в Македония. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, във връзка с европейския проект за възстановяване на бункерите от Първата световна война над Дойран, по който е изграден музей, на практика на македонизма, предаде Фокус.

"Днес ми станаха ясни повече подробности от този съвместен проект, който признавам, не знаех, че е с Кюстендилска община. Има пълно съвпадение с нашия случай с изложбата в Белград. Както и в нашия случай, така и тук, тайно от нас, и даже с измама, македонската страна си е направила един музей на македонизма, а не на Първата световна война и на българското участие в нея, което е силно неглижирано. Не са използвани почти нито един от документите, които Кюстендил е изпратил на колегите", обясни Божидар Димитров.

В Македония: София иска Скопие да замълчи за изложбата на ЮНЕСКО

България отново се опитва да предизвика кавга с Македония, този път заради изложбата на ЮНЕСКО в Белград през септември тази година, ко...

По думите му получените пари от Европа по европейската програма Трансгранично сътрудничество, са били използвани за поредния македонистки музей.

"Тук вече се поставя въпросът - както ние уведомихме ЮНЕСКО за това, което стана в Белград, и ЮНЕСКО взе решителни мерки, не трябва ли по същия начин нашите депутати в Брюксел да информират съответните брюкселски фактори, които раздават пари за подобни неща, как се харчат реално парите? Дали наистина се изпълняват бройките, такива, каквито са заявени, и благодарение, на което са спечели въпросния грант, който никак не е малък. Тъй като и ние сме дали там пари, излиза, че с наши, български пари, се финансира една откровена антибългарска кампания и един музей на македонизма", коментира проф. Божидар Димитров.

Вчера евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев заяви, че Европейската комисия трябва да бъде сезирана за това, че европейски средства по проект се използват за манипулация на исторически факти.

„Злоупотреба е европейски средства да бъдат използвани за манипулация на историята и за продължаване на тази антиевропейска практика, на фалшифициране на историята за постигане на политически цели. Трябва много добре да бъдат идентифицирани моментите на злоупотреба в проекта, и да бъде сезирана Европейската комисия за това, че европейски средства се използват за такава манипулация на историческите факти”, каза Андрей Ковачев.

Ахмети: Охридският договор ще е реализиран, когато албанският стане втори официален език

Охридският рамков договор ще бъде реализиран изцяло, когато албанският език стане втори официален език в Македония. Това заяви лидерът ...

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов също обяви, че ще сигнализира Аиво Орав, ръководител на Делегацията на Европейската комисия в Скопие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество