Б.Димитров: Странно защо македонците не искат знамената от Илинденското въстание

22964
Б.Димитров: Странно защо македонците не искат знамената от Илинденското въстание
Снимка: БГНЕС

Странно защо македонците не искат знамената от Илинденско-Преображенското въстание – аз обясних вече – на знамената българският произход на въстаниците е пояснен чрез текстове и символи, характерни за България. Това коментира директорът на Национален исторически музей проф. Божидар Димитров по повод желанието на македонския народ да намери знамето на Тиквешкото въстание от 1913 г., което е дело на българи, не на македонци.

„Знамето, което се издирва и е „възстановено” по спомени на участници, не би могло да съществува в този му вид”, каза още той по повод на това, че представители на македонския народ са изготвили примерен вид - възстановка, на който по думите на проф. Димитров, са изобразени много несъответствия с фактите, предаде Фокус.

Мощи на Св. Николай Чудотворец ще бъдат дадени на България от Италия

Мощи на Св. Николай Чудотворец ще бъдат дадени на България  от Италия, съобщиха от Националния исторически музей. Българският п...

По думите на проф. Димитров, това въстание е дело на българския народ, а знамето, което издирват македонците е по-скоро възстановено на фолклорни основи. „Текстовете са на съвременен македонски език, създаден през 1944 г. На запазените знамена пише „Свобода или смърт”, а не „смрт”, което е невъзможно дори на македонски език. Сръбският войник, който лежи в краката на девойката, е кой знае защо с паднал турски фес. Както е известно, сръбските войници по това време са носели т.нар. „шайкач” – кепе с малко по-вдлъбнато дъно. С една дума, това е фолклорно представяне на знамето”, коментира още проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com