Бедни общини пак спонсорират МВР

1147
Бедни общини пак спонсорират МВР

Бедни общини от най-закъсалите райони в страната продължават да правят редовни дарения на МВР за най-елементарни консумативи като горива, смазочни материали и компютри.

Малките кметства плащат ремонтите на полицейските коли и дори им купуват гуми и акумулатори, когато се налага. Това показва отчетът за даренията от 1 януари до 30 септември, публикуван на страницата на МВР. Общата им стойност е близо 1.8 млн. лв.

Полицаите отново заплашват протести, ако за тях не бъдат предвидени повече пари

В навечерието на обсъждането на проектобюджета за 2017 г. полицаите отново заплашиха с протести, ако в него не бъде предвидено увеличен...

Голяма част от общините се управляват от кметове на ГЕРБ. Именно в първия мандат на партията на Бойко Борисов след разследване на в. "Сега" избухна големият скандал с даренията на МВР. Тогава се разбра, че дори разследвани от МВР хора редовно са правили подаръци на полицията. След това бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изцяло забрани даренията, но наследничката му Румяна Бъчварова отново даде право на ведомството да ги получава, ако идват от общини или държавни фирми. Така на практика се гарантира допълнителен приток на средства към МВР, въпреки че то е най-богатото министерство с бюджет от над 1 млрд. лв. 90% от тези пари се харчат за заплати на служителите, а капиталовите разходи са минимално перо, рядко достигащо 20 млн. лв., анализира в. "Сега"

Въпреки огромните суми, които всяка година излизат от джоба на данъкоплатците, полицията продължава да разчита на бедни общини да я "окомплектоват". Видинската дирекция на МВР, намираща се в най-бедния регион на ЕС, например е получила горива и смазочни материали за над 3 хил. лв. от общините Ружинци, Ново село, Чупрене и Грамада. Козлодуй, Бяла Слатина и Борован са плащали ремонтите на полицейските коли. Гориво, резервни части, гуми, акумулатори и ремонти са плащали също Доспат, Борино, Смолян, Мадан и Девин. Сред дарителите са и шуменските общини Каолиново, Никола Козлево, Смядово и др.

Въпреки че сумите не са големи, даренията са скандални, защото става дума за изключително бедни селища, чиито жители не разполагат с елементарни удобства като канализация например, а пътищата са почти непроходими. Вместо общинските средства да отидат за някакъв, макар и дребен ремонт, който ще подобри качеството на живот на хората, парите изтичат към МВР. Така в началото на септември община Своге е отделила над 5 хил. лв. за домакинско оборудване и телевизор на полицията в града, а кметството в Правец редовно е дарявало суми от порядъка до 300 лв. за гориво. Община Самоков е подарила лек автомобил за 902.50 лв.

Дарения са правени на 16 от общо 28 областни дирекции. Сред шампионите по получаване на подаръци са полицейските управления в област Бургас, където общините по традиция са по-богати. Там масово е дарявано гориво от общините Приморско, Созопол, Несебър, Айтос, Средец, Поморие, Руен и Приморско, като сумите започват от няколкостотин лева и достигат до около 3 хил. лв. Кметството в Средец например е отделило дори над 13 хил. лв., за да плати фаянсовите плочки и дограмата на местната полиция.

МВР ще може да прави досие на всеки гражданин, независимо дали е криминално проявен

МВР ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Това ст...

Над 23 хил. лв. пък е дала общината в Долна Митрополия за ремонт на сградата на полицейското управление. В Пловдив и Силистра местната власт също се е отчела с гориво, а на места МВР е получавало подаръци и от прокуратурите, предимно компютри.

След множеството промени и прехвърлянето й под шапката на транспортното министерство държавната фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) отново триумфално се завръща в списъка с дарители на МВР. Именно БМВ бе основният инструмент, чрез който МВР прескачаше собствената си забрана за дарения. През това дружество, сред чиито основни дейности е производството на регистрационни табели на автомобили, масово се даряваше скъпа техника и се пестяха харчове от огромния бюджет на ведомството. Фирмата бе върната тихомълком на МВР с решение на правителството през януари. Засега тя присъства в списъка само с едно дарение за малко над 33 хил. лв. - "части за машина за персонализиране на документи тип "карта". Друга държавна фирма - "Булгартрансгаз" - е отпуснала 2000 лв. Те са описани като "дарение за подкрепа на учебно-тренировъчния процес на курсантите от Академията на МВР".

Наред с традиционните горива, смазочни материали и дърва за огрев МВР е получило и фитнес оборудване. То е дарено от губещото държавно предприятие ТЕЦ "Марица-изток 2" на областната дирекция в Стара Загора. Фитнес уредите струват 1980 лв. Същото предприятие е дало и малко над 4 хил. лв. за дизелово гориво. Тамошната дирекция е получила подаръци от общините Мъглиж, Раднево и Чирпан, отново за гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com