Бележник 2014 – Област „Здраве“

10045

„Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” е трети пореден годишен доклад на Национална мрежа за децата. Той оценява изпълнението на избрани държавни ангажименти в сферата на политиките за деца и семейства в България в рамките на календарната 2013 г. „Бележник 2014” включва 5 области, 16 подобласти и 42 ангажимента.

Видеото, което предстои да видите, се фокусира върху ключови проблеми от майчиното и детско здравеопазване. Други основни изводи и факти, заложени в Бележник 2014 по отношение на детското здраве са следните:

  • По-доброто и пълно проследяване на бременността ще позволи да се намали броят на преждевременно родените деца, детската неонатална и перинатална смъртност и раждането на деца с увреждания.
  • През 2012 г. в страната са умрели 536 деца на възраст до 1 година (601 за 2011 г.), като коефициентът на детската смъртност е намалял от 8.5‰ през 2011 г. на 7.8‰ през 2012 г. Въпреки това детската смъртност остава почти два пъти по-висока от тази в ЕС.
  • Броят на психолозите в училище е нараснал на 1 180 за 2013 г. от 786 за 2012 г., но все още липсват комплексни услуги за психична помощ за деца в общността на ниво семейство, детска градина или училище.
  • Липсват както превантивни програми, така и такива, насочени към грижа за деца с психични разстройства и техните семейства.
  • Липсва разработена цялостна държавна политика за мотивация на младите лекари да специализират и работят като детски психиатри.
  • Липсват умения сред педагозите и хората, работещи с деца, да разпознават симптомите на психично страдание сред децата и да работят за превенцията им, включително и за превенция на самоубийствата.

Бележник 2014 – Област „Права на детето“

„Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” е трети пореден годишен доклад на Национална...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com