Бетина Жотева: СЕМ няма средства да изпълнява основните си задачи

3216
Бетина Жотева: СЕМ няма средства да изпълнява основните си задачи
Снимка: БГНЕС

СЕМ няма средства да върши основната си работа, а какво остава за допълнителна. Няма да можем да наблюдаваме медиите по време на изборите. За това предупреди председателят на СЕМ Бетина Жотева пред BTV.

Това е поредният опит на Жотева да обясни, че работата на контролния орган е застрашена заради недостатъчно финансиране. Основните проблеми - ниски заплати, липса на кадри, амортизирана техника. Новият шеф на СЕМ поиска по-добро финансиране и законови промени

Нов закон за медиите може да пази управляващите от бъдещи гейтове

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да...

Този път състоянието на СЕМ влезе в доклада за върховенството на закона в България на ЕК, който за пръв път наблюдава и свободата на медиите в страните - членки.

В него за СЕМ е записано: "Широко признато е обаче, че СЕМ не разполага с ресурси, за да изпълнява ефикасно задачите си и е финансово зависим от държавата за предоставянето на необходимия ресурс".

"Всичко в доклада на Европейската комисия относно начина, по който се финансира СЕМ е вярно, коментира Жотева. "Последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата, и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това“, добави тя.

От СЕМ се изпратили през август писма да председателя на Народното събрания Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за осигуряване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори. Реакция обаче не е последвала от нито една институция.

„Ние не можем да правим записи, за да видим какво се случва в ефир. Молим телевизиите да ни дадат запис, за да ги санкционираме“, обясни председателят на СЕМ.

АЕЖ: Несвободата на медиите у нас вече е международна тема

Темата за медиите у нас вече е международна. Така смята Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти(АЕЖ), предава БНР. Пре...

Свободата на медиите и властта, прозрачността на собственост - са два от основните проблеми за медийната среда в България, признат в доклада на ЕК.

Какво пише ЕК в доклада за върховенството на закона в България?

"Дебатът дали политици да притежават медии или не в ЕС не се е състоял още, т.е. в ЕС се разчита все още на някаква съвет", коментира Жотева.

"Ние може би сме единствената страна - членка, която има закон за медиите. Ние имаме закона, имаме регистър. Трябва да проверим как се спазва този закон", обясни тя.

"В момента има само една държава в ЕС, в която изрично се казва, че политици не могат да притежават медии и това е Малта. В другите - няма такива закони, респективно - могат", коментира още Жотева.

Икономист се присмя на ГЕРБ за твърдението, че нямат медии

Очаквано, докладът на ЕК за нашето върховенство на закона е катастрофален: - няма напредък с корупцията по върховете на властта - ням...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество