Без затвор за превишена с над 60 км/ч скорост в населено място

2251
Без затвор за превишена с над 60 км/ч скорост в населено място
Снимка: Христо Петров

Превишаването с над 60 км в час от разрешената скорост няма да бъде престъпление, което да се наказва с лишаване от свобода до три години. Това решиха депутатите, след като отхвърлиха изменения в Наказателния кодекс (НК) на второ четене.

Според предложените промени по-строго наказание ще се налага за хулиганство, извършено при управление на автомобил и за гонки. С други промени депутатите разрешиха на прокурор да отнема временно шофьорската книжка, ако шофьорът е обвиняем за причинена смърт или телесна повреда. Използването на фалшиви регистрационни номера или номер, издаден за друго превозно средство, също ще се наказва с година затвор или с глоба от 500 до хиляда лева. Измененията бяха внесени от управляващото мнозинство още в началото на годината и бяха гласувани на първо четене в края на февруари. Резерви срещу тях тогава изразиха от Патриотичния фронт и БСП.

Внук на Цар Киро с клип с 320 км в час по магистрала "Тракия"

Внукът на ромския бос Цар Киро - Ангел Рашков, публикува във Фейсбук профила си видео, на което се вижда как шофьор кара автомобила си ...

Патриотите възразиха с аргумента, че тази мярка не съответства на степента на обществената опасност на деянието. А според БСП е прекалено такива нарушения да се отнасят в графата престъпления. Левицата смята за достатъчно наказание повишаване на имуществената санкция или отнемане на превозното средство.

Депутатите решиха да прецизират член 345 от НК, както и въвеждат нова разпоредба. Според нея ще се наказва онзи, който управлява превозно средство, нерегистрирано по приетия ред. Сегашните разпоредби предвиждат наказание за собственик на автомобил с регистрационни табели, издадени за друга кола или не от надлежния орган.

"Българинът най-много го боли като го удариш по джоба. Не с такива заплахи. Ако се въведат санкции като отнемане на автомобила и книжката - ще има смисъл. Но да се пристъпва към такива наказания е малко пресилено", заяви по време на дебатите депутатът от ДПС Четин Казак.

"В момента ние правим полицаите по-богати. Съгласете се, че между затвор и рушвет, всички ще изберат рушвета", коментира от своя страна патриотът Емил Димитров-Ревизоро. Според него санкцията ще доведе до прехвърлянето на отговорността от катаджията на прокурора. 

Министър Захариева отнесе 200 лв. глоба за превишена скорост

Глоба от 200 лв. за превишена скорост е наложена от полицията в Търговище на правосъдния министър Екатерина Захариева. Тя обжалва, но Р...

"Ние в момента обявяваме всички шофьори за престъпници, защото не се знае като слезе с каква скорост е карал. Защото може да е влязъл в някоя махала и да не е видял знака за ограничение, но той е престъпник", коментира той.

"Според Димитров тези текстове няма да решат проблема. Председателя на транспортната комисия каза, че през 2015 г. България и Румъния са били първи по престъпления на пътя. Откакто ГЕРБ са на власт 25 пъти е променен закона. Сега като го променим за 26-и път - всичко ще се оправи", добави с ирония той. 

"Лишете ги от права, ако трябва за 1 година, за 2 години, но не отивайте в тази безкрайност", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com