Безплатен компост срещу платена такса смет в София

28169
Безплатен компост срещу платена такса смет в София
Снимка: БГНЕС

Открихме вече кампанията по безплатно предоставяне на компост срещу бележка за платена такса смет. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверката на работата на инсталацията за преработване на зелени и био отпадъци в компост и ток на площадка „Хан Богров“.

Фандъкова обясни, че срещу бележката за платена такса смет се предоставя до 10 кг. безплатен компост, който се използва за градините на хората.

„Разговарях с двама души, които вече получиха своя компост, те казаха, че идват за втори път“, коментира тя и посочи, че са използвали компоста за градините си.

„Смятам, че това е един много добър начин и за стимулиране на хората за използване на този екологично чист продукт, но и също така да си плащат таксата“, коментира столичният кмет. Според нея това е възможно най-модерният начин да се преработват отпадъците на София.

Тя припомни, че инсталацията в "Хан Богров" работи от 2014 г. Кметът на столицата подчерта, че тук са доказали, че отпадъкът може да бъде продукт. „Тук приемаме биологичните отпадъци, хранителните и зелените отпадъци“, каза Фандъкова.

С над 80% намалихме депонирането на отпадъци, допълни тя, цитирана от Фокус.

За 2016 г. са произведени около 2000 МВтч електроенергия, което е с 500 МВтч повече в сравнение с 2015 г., каза Фандъкова. „От зелените отпадъци от цялата територия на Столична община, които преди това отиваха на депо, сега произвеждаме този компост, като също така производството се увеличава през последните години“, каза тя и посочи, че за 2015 г. са произведени 6300 тона компост, а за 2016 увеличението е повече от два пъти - 15 000 тона компост.

18 общини кандидатстват за изграждане на компостиращи инсталации

18 общини са подали проектни предложения по процедурата за изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и биоразгра...

„Много важно е, че цялата тази система допринася за това да се включват все повече обекти в системата за разделно събиране на хранителни отпадъци и съответно да можем да намаляваме количествата депониран отпадък. Заедно с инсталацията за механично-биологично третиране в Яна намалихме чувствително с над 80% депонирането на отпадъците“, каза Фандъкова и заяви, че това е била основната цел.

Директорът на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Николай Желев допълни, че тази инсталация устойчиво работи вече трета година, а за миналата година има приходи от електроенергия около 550 000 лв. и 40 000 лв. - от продажба на компост. Той коментира, че голямото им притеснение е било дали ще има желаещи за компост.

„Много приятно сме изненадани. Даже има желаещи от страната да вземат компост, но с приоритет са разбира се Столична община и малките клиенти“, каза той. „Важно е да отбележим, че това е разделно събран отпадък и цялата продукция и компоста, който произвеждаме е от разделно събрани отпадъци. Сертифицирани сме по качество. Имаме първия сертификат за качество в България“, коментира още Желев.

Той обърна внимание, че системата за разделно събиране на биоотпадъци е най-сложната и най-трудната за организиране, заради самото естество на отпадъка. „Решение на кмета е как да развие системата и затова дори ние понякога настояваме това да става много внимателно, за да не провалим системата, защото тя е много успешна досега“, посочи Желев. Той отбеляза, че компостът не е тор и е изключително полезен за почвата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com