БФС и клубовете не приемат подготвяните промени в закона за хазарта

1938
БФС и клубовете не приемат подготвяните промени в закона за хазарта
Снимка: Thinkstock

Българският футболен съюз и клубовете, които са негови членове, изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, в което се обявяват против планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри.

В писмото се подчертава, че букмейкърите и организаторите на лотарийни игри "инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети".

Публикуваме пълния текст на писмото от БФС и клубовете:

"Българският футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС, изразяваме своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки срещу най-масовите и популярни развлекателни игри – спортните онлайн залагания и лотариите.

Организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България. За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети.

По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците.

БСП ще подкрепи предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта

Днес, на свое общо събрание, Парламентарната група на "БСП лява България" обсъди предоставения от Валери Симеонов ЗИД на Закона за хаза...

От останалите средства лотариите заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера. Така е във всички останали държави-членки на Европейския съюз, и тъкмо поради това навсякъде държавата не само регулира, но и подкрепя развитието на лотарийните игри.

Подобна е ситуацията и с лицензираните букмейкъри за спортни залагания, които инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети.

На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри.

Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси", завършва писмото.

Валери Симеонов обяви хазарта за болестно състояние

Става въпрос за едно болестно състояние, което е определено като такова от Световната здравна организация. Това всъщност е патологично ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com