БХК твърдо против криминализирането на негативното политическо говорене

8681
БХК твърдо против криминализирането на негативното политическо говорене
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет изразява своята силна загриженост във връзка с публикувания на сайта на Министерството на правосъдието проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), в който, наред с легитимното криминализиране на редица актове, целящи ограничаване на заплахата от тероризъм, се предвижда и криминализация на подбуждането към омраза и дискриминация на основа политическа принадлежност чрез допълнение към чл. 162, ал. 1 от НК. Това е недопустимо.

Това се казва в официална позиция на БХК.

Приеха промени в Наказателния кодекс в бюджетната комисия в НС

Комисията по бюджет и финанси прие единодушно на първо четене промени в Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. ...

Нито един международен акт не изисква от България да въведе криминализация на политическата враждебна реч. Нито един европейски наказателен закон не предвижда подобна криминализация. Напротив, криминализирането на враждебната реч на основа политическа принадлежност, при това с наказание, което предвижда до четири години лишаване от свобода, е драстично нарушение на правото на свобода на изразяване. Подобни разпоредби съществуват само в наказателните закони на диктаторски политически режими и целят задушаване на политическия дебат, както и ограждане на властимащите от критика.

Насаждането на вражда и омраза към политическата принадлежност на определени групи - нацисти, фашисти, сталинисти, както и към други привърженици на мракобесни политически идеи, е не само напълно легитимно, но и необходимо в едно демократично общество. Политическият дебат в него трябва да е неограничаван, енергичен и широко отворен. Той не може да мине без емоции и преувеличения и води неизбежно до подбуждане към враждебност и спрямо легитимни политически доктрини, както и към групите, които ги изповядват. Без това няма демократично общество.

Подбуждането към омраза и дискриминация на политическа основа е принципно различно от подбуждането към омраза и дискриминация на основата на етническа принадлежност, пол, религия, сексуална ориентация и увреждане. Последните са признаци, тясно свързани с човешката идентичност и подбуждането на омраза и дискриминация на основата на тях е недопустимо и следва да бъде криминализирано, както това е станало, за съжаление само частично, в сега действащата разпоредба на чл. 162, ал. 1. Атаките срещу тези устойчиви и рядко и трудно променяни признаци са безплодни и могат да доведат само до обиди и тормоз над големи групи хора, но не и до какъвто и да било положителен резултат в едно демократично общество.

Политическата принадлежност, напротив, е променлива, както показват всички изборни резултати, а политическата критика е двигател на позитивната промяна.

Цацаров обеща - внасяме промени в НПК заради корупцията

Другата седмица ще представим интересен проект, както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални и необходими...

Призоваваме Министерството на правосъдието да оттегли незабавно направеното допълнение в чл. 162, ал. 1, а, ако това не стане, народните представители да го отхвърлят единодушно, се казва още в позицията на БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com