Библиотечните и информационни работници отбелязват своя празник

1552
Библиотечните и информационни работници отбелязват своя празник
Снимка: БГНЕС

На празника библиотечните и информационни работници Столична библиотека обявява Ден на отворените врати под надслов „Библиотеката – съкровищница на словото“.

Творци-приятели на библиотеката (Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Теодора Димова, Марин Бодаков, Деян Енев, Кристин Димитрова, Георги Господинов, Мирела Иванова, Роман Кисьов, Пламен Дойнов и др.) ще четат свои произведения и ще отправят послания за празника. С участието на вокална формация „Светоглас” („Светоглас“ е първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика, основана през 2009 г. по идея на Даниел Спасов и Милен Иванов - солисти на Мистерията на българските гласове. Те пресъздават многогласно българската фолклорна и църковна музика. През 2014 година „Светоглас“ осъществяват записи на старинни църковни песнопения за втория си самостоятелен проект „Древни химни на православието“). ЦДГ „Брезичка“ - приятели на Столична библиотека и участници в множество наши събития.

88 години - Столична библиотека

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. и е най-голямата публична библиотека в страната, с близо 40 хил. читатели. Тя разполага ...

Ще бъдат открита и изложбата „България: съкровище на словото“, която е съвместно с Института за литература при БАН и разкрива богатите книжовни традиции на България и показва художественото и жанрово многообразие на старобългарската култура. Преобладаващият брой от старобългарските ръкописи се съхраняват в чуждестранни книгохранилища – в Италия, Сърбия, Русия, Англия, Света гора, Синайския манастир „Св. Екатерина“ и др. и в тази изложба изображения от тях се показват за пръв път.

Изложбата включва най-значителните паметници, изписани с глаголица: Асеманиево евангелие, Зографско евангелие, Мариинско евангелие, Клоцов сборник, Синайски псалтир, Синайски евхологий, Рилски глаголически листове и др., които са свързани с най-ранните преводи на славянските апостоли.

Присъстват образци от украсата и оформлението на най-важните кодекси от ХII–XIII в.: Добромирово евангелие, Слепченски апостол, Битолски триод, Болонски псалтир, Добрейшово евангелие, Радомиров псалтир, Шафариков апостол, Орбелски триод и др. Изключителен принос за тези пана имат монасите от Зографския манастир, които предоставиха изображения от ръкописната сбирка.

Другата изложба е „Издателят Т. Ф. Чипев – изкуството на книгата“. На изложбата ще присъства родственикът на Т. Чипев – Игор Чипев.

Рашидов обеща пари за спешен ремонт на протеклата Национална библиотека

Министерството на културата ще осигури пари за ремонт на Националната ни библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Това каза ми...

Изложбата е втора от цикъла Българските издателства от първата половина на ХХ век и представя едно от големите български издателства с половинвековна история. Фамилия Чипеви са дарители на Столична библиотека и тук се пазят първото дарение от 1931 г. и библиотеката на Константин Стоилов, дарение от наследници на Чипеви. Представени са книги от фонда на Столична библиотека и се проследява историята на издателството. Интерес представляват първото издание на тритомника Повести и разкази на Ив. Вазов 1892-1894, първото издание на Алековия пътепис "До Чикаго и назад", първо издание на стихосбирката на Ламар "Арена" 1922 г. с великолепните илюстрации на Иван Милев, "Под игото" с илюстрациите на Обербауер, Мърквичка, Пиотровски, Митов, списание "Българска книга", редактирано от Тодор Боров и детското "Картина и приказка", редактирано от Николай Райнов. С тази изложба отбелязваме и 150 години от рождението на Тодор Чипев. Ще има и изложба „Румен Скорчев. Непоказвани графики“ Изложба от произведения на известния български художник Румен Скорчев. Експозицията е съставена от оригинални графични отпечатъци, които са дарение на Столична библиотека от самия автор. Произведенията се показват за първи път на посетителите на библиотеката. Графиките са илюстрации към книги: лирика и проза на български и чуждестранни автори - Иван Давидков, Ивайло Петров, Джон Кийтс, Тарас Шевченко, Хуан-Рамон Хименес. Замислена по повод Празника на библиотечните и информационни работници, изложбата цели да припомни за връзката между литературата и изобразителното изкуство, за взаимното вдъхновение между писаното слово и визуалния език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com