Бивш служител на Министерството на отбраната е оправдан окончателно за ремонта на Военното НДК

2140
Бивш служител на Министерството на отбраната е оправдан окончателно за ремонта на Военното НДК
Снимка: БГНЕС

С оправдателна присъда приключи продължилото 5 години дело за многомилионния ремонт на бившето Военно НДК, в което вече се помещават софийските районен съд и прокуратура. Върховният касационен съд (ВКС) оправда Иван Иванов - бивш главен секретар на изпълнителната агенция "Военни клубове и информация" към Министерството на отбраната.

Разследването беше за допълнителни ремонтни дейности на планирания преди над 10 години Национален армейски комплекс, станал известен тогава като Военното НДК. Ставаше дума за допълнителен договор от 2005 г. с фирмата строител, който е за над 11.7 млн. лева и беше за извънредни строително-монтажни работи, наложили се заради прекомерни валежи, избили подпочвени води и липса на отводняване.

Преустройството на военното НДК може да започне

Главният архитект на Столична община Петър Диков е издал заповед на 20 март (петък) за одобрение на проекта по преустройство на сградат...

Първоначалният договор с фирмата от 2004 г. бил за близо 18 млн. лева и според обвинението дъждовете и подпочвените води не са били непредвидени обстоятелства, поради което е трябвало фирмата да отстранява проблемите за своя сметка по първоначалния договор. Иванов обаче сключил допълнителен договор с пряко договаряне за още над 11 млн. лева, за което прокуратурата твърди, че е в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), защото надхвърля с повече от 50% стойността на основното задание.

Първоначално военните прокурори обвиниха Иванов в безстопанственост и неизгодна сделка, а през 2014 г. Военният съд в София го осъди на 8 години затвор, след като го призна за виновен и по двете обвинения. В началото на 2015 г. Военноапелативният съд отмени присъдата и върна делото на прокуратурата. Година по-късно обвинителният акт отново беше внесен в съда, но Иванов вече беше обвинен само в престъпление по служба. През март 2107 г. Военният съд го оправда, а присъдата беше потвърдена и на втора инстанция. Прокуратурата протестира, но и ВКС не е видял причина за отмяна на оправдателната присъда.

Съдилищата се позовават на експертни заключения и свидетелски показания, според които след началото на строителството наистина е възникнала извънредна ситуация, не само от многото избили подпочвени води, но и от прекомерни валежи и липса на отводняване в съседни улици. Те застрашили не само строителните дейности, но и породили опасност от срутване. Според съдилищата това наистина е наложило непредвидени и спешни мерки за отводняване и укрепване на обекта и съседните сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com